Carezo tisdag 29/4

Åkte till Carezo idag.

Skrittade först en liten sväng med Gunn & Dorett och sedan blev det en stunds (ganska lång) dressyr på ridbanan. Det tog ett tag innan Carezo släppte till och jag fick anstränga mig för att verkligen vara mjuk i handen, särskilt när vi red på böjda spår. Jag vill gärna tränga ut/in hästen med handen och det är inte något bra.

Han gav i allafall efter och blev riktigt fin i skritten på slutet, i vänstervarvet fick vi fina fattningar men han tappade formen fort. Traven gick bra i etapper.

Carezo har inte gått så mycket dressyr under vintern så det är nog lite extra svårt att komma igång i kroppen och jobba bra med den långa ryggen.

Idag var Carezo stor eftersom jag red lille Baldi igår :)

Roligt!!!!!!! Hopplektion med Baldi 28/4

Ridlärare: Therese

Elever: Stina-Harald, Lisa-Charbi, Ina-Afrodite, Frida-Madness, Nathalié-Northon och jag-Baldi


Idag fick jag rida gullponnyn Baldi! Det kändes roligt och spännande eftersom jag bara ridit honom två gånger tidigare och aldrig hoppat honom.

Vi red fram självständigt i skritten och Baldi lyssnade bra både på framåtdrivande och förhållande hjälper, det senare tycker han är lite svårt ibland ;) Han gick också i rätt okej form kändes det som. Åtminstone om jag jämför med de tidigare gångerna jag ridit honom.

I traven gick han lugnt och fint, bara lite grann springig då och då. Var lite svårt att få honom att forma ordentligt när vi gjorde volter men det gick bra att trava över bommar. Skänkelvikningen blev det lite si och så med. Det var i allafall härligt att känna att man faktiskt kan vara lätt i handen på den den här lilla hästen också.

Galoppen gick också bra, han fattade utan att länga iväg i traven (gjorde han det så var det i allafall väldigt lite). Sedan galopperade han ganska balanserat utan att bli stark. Det gick bra att volta också och han gick i någorlunda rätt form i galoppen med. Jätteroligt.

Vi hoppade ju också förstås. Först lågt och det gick bra. Var travhoppning på schemat idag. Mellan hindren skulle det vara en avsaktning till trav och där var jag väl inte så snabb så vi fick göra volt de flesta gångerna.

Några gånger fick jag inte Baldi ordentligt mellan hjälperna och då slank han på sidan om hindret istället. Ändå tycker jag det gick bra.

Vi red en liten bana där det först var hinder, avsaktning till trav och sväng mot nästa hinder, avsaktning till trav, travbommar, avsaktning till skritt, travbommar. Avsaktningarna var väl det som var lite svårt med Baldi. Han är en pigg ponny och han lyssnar inte jättebra på förhållande och jag är inte tillräckligt snabb.

Själva hoppandet gick kalas när vi inte hamnade på sidan om. Han hoppade jättemjukt. Ofta tycker jag travhoppning känns lite orytmiskt men inte idag. Inte ens när hindren på sista rundan låg runt 80 cm. Inte för att det är så högt, men är man ovan vid att hoppa c-ponny och brukar tycka det är orytmiskt med travhoppning så känns det rätt härligt när hästen hoppar så mjukt.

Haha, jag är alldeles lyrisk. Jättelycklig över att ha fått hoppa denna lilla häst. Han är så härlig och idag var han så... härlig :)

Kommer sakna honom när han lämnar ridskolan :'( Han har snott åt sig en plats i mitt hjärta och där kommer han alltid vara kvar <3

Yagadue fredag 25/4

Vi tog en lugn uteritt på cirka femtio minuter, skritt och trav.

:)

Harald, hopplektion torsdag 24/4

Ridlärare: Therese

Elever: Lisa T-Bellis, Kia-Gold, Julia-Charbi, Jennie-Castor, Maja-Palle och jag-Harald


Vi hoppade serie och på volt tillbaka. Jag fick inte igång Harald ordentligt så det blev inte så bra flyt i serien men med hjälp av bestämda skänklar så tog vi oss i allafall igenom.

Råkade få två galopsprång där det skulle vara ett en av gångerna så då var vi nog inte så vakna ;P

Det var svårast att hoppa på volt tillbaka, Harald är så svårstyrd! Fick använda massa ledande tygeltag, massa ytterskänkel och massa vikt. Råkade nästan sätta mig på sidan om sadeln för att jag försökte svänga så ihärdigt.

Var inte världens roligaste lektion och det berodde nog på att Harald var lite grann långsam av sig idag!

Kommer inte ihåg vad jag skulle tänka på :S

Afrodite :) Dressyrlektion 23/4

Ridlärare: Ingrid

Elever: Lisa-Charbi, Anna-Arrogant, Pernilla-Pojken, Birgitta-Saleta, Fia-Canard och jag-Afrodite


Den här veckan har mina ridlektioner fått kastats om lite grann eftersom jag var i Stockholm under måndag och tisdag. Red alltså dressyren igår och ska hoppa ikväll. Hade jag ridit dressyren på min vanliga tid hade det blivit två timmar på raken, roligare att ha det lite utspritt!

Jag red alltså Afrodite, brun D-ponny. Hon är jättesöt faktiskt :) Vi var ute i solen på uteridbanan! =) Härligt förutom att man blev bländad ibland.

Affertite (mitt smeknamn på henne ;) var väääääldigt långsam. Ingen dam som tänkte arbeta i onödan. Fraqmåtbjudningen fanns inte och därmed väldigt inte bra form.

Det blev i allafall bättre allteftersom. När vi hade galopperat ett par varv så började hon söka sig lite framåt nedåt ibland.

Vi red skänkelvikning på diagonalen, bakdelsvändningar (nåja, försökte i allafall, är inte bra på vändningar och inte på att vänta på ett bra läge heller =D :P) och serpentiner.

Afrodite liksom föll inåt på alla böjda spår och jag fick rida lite likadant på henne som jag fick göra med Lucky i söndags. Alltså tänka att jag flyttade bakdelen utåt i svängarna. Tyvärr så hände det nästan ingenting när jag försökte, Lucky var mer lättflyttad :P

Jag fick ganska många gånger instruktionen att försöka ta lite stadigare kontakt med munnen. Det är lätt att man börjar glappa när man rider Afrodite då hon är rätt så känslig i munnen. Man får ha lätt, lätt kontakt. Tyvärr är jag inte en så lagom person, antingen tar jag i jättemycket eller knappt alls. Fast jag blir bättre och bättre, i allafall om man tänker positivt...

Jag vill gärna luta mig lite framåt när jag rider, särskilt i galoppen. Nästan lite trepunktssits. Försökte tänka på det där och faktiskt, när jag lyckades komma ner lite mer i sadeln och få benen långa (drar upp dem när jag driver!) samt räta upp mig lite, tror ni inte hästrackaren blev riktigt fin? Haha, det kändes så i allafall.

På slutet, sista galopperna och avtravningen hade Afrodite fått framåtbjudning och gick i rätt trevlig form, såvitt jag kunde avgöra.

Det blev skillnad mellan början och slutet :)

Det märks att jag inte sitter så mycket i traven nuförtiden, det var jättesvårt att sitta på Afrodite! Kan iochförsig ha berott på att när jag först skulle göra det hade hon huvudet i vädret och ryggen nere vid knäna (om man överdriver lite). Jag kunde sitta ner när hon gick lite bättre men det var rätt svårt! :P

Det är synd för det tog många år innan jag lärde mig sitta ner i traven...

Längtar till hoppningen ikväll och undrar vem jag får! Nu vill ja ju rida Lucky igen för att träna inför tävlingen i Kramfors men han hade visst ont i foten! Trapat sig. Hoppas han blir bra snart :)

Insikt..

Eeeeeeeh...

Här sitter jag och kollar tävlingsterminen och tänker att jag kanske kan vara med på Matfors kvällstävling.

Inser sedan att jag rider ridskolehäst och att denna förmodligen går på lektioner tisdag kväll, 17 juni. Osis :P

Två tävlingar är jag rätt säker på att jag kan vara med på men de är helgerna efter varandra och då blir ju väntan så lång till hösten! :P

Nåja, jag hoppas på att få tävla i Kramfors 20 maj och förstås på hemmatävlingen veckan efter :)

0, 90 m och 1, 00 m. Vill tävla nu! Jag ska försöka rida så bra som möjligt :) Vill bli placerad också ^^

Avtrillning... 20/4 2008

Åkte med Margaretha ut till Carezo i eftermiddag. Vi plockade upp Iréne efter vägen :)

Jag red Carezo, Gunn red Dorett och Iréne red Papaya. Hästarna var lite spända idag, speciellt Payan.. haha.

När vi ridit en bit på Flödevägen så hoppade Payan till ordentligt, nästan snurrade runt. Carezo stod stilla och jag var helt fokuserad på Payan. Plötsligt gjorde Carezo någonting, ingenting stort, ändå upptäckte jag mig plötsligt nere på backen medan Carezo travade ärevarv på åkern...

Lade märke till att vägen var rätt hård men gjorde inte illa mig direkt, kanske nåt blåmärke eller så bara ;D Gick lugnt och "fint" fram till Carezo och tack för att han inte sprang hem. Han följde mig snällt tillbaka till vägen och där kunde jag snabbt sitta upp och vi red vidare.

Jag och Iréne hoppade liiiite på banan också, då red hon Dorett :)

Nu blir det ingen ridning förrän på onsdag :/ Ska på studieresa med skolan, till Stockholm. Det blir säkert roligt det med :)


Dressyrträning för Sussi 20/4

Idag red jag för Sussi, på Lucky. Jag har ridit Carezo för henne några gånger förut.

Jag kände igen allt hon sa från gångerna jag red Carezo. Den tygel jag vill ta i, samma sidas skänkel ska jag använda istället. Man rider ju hästen bakifrån och fram.

Lucky var lite knackig och spänd idag. När han gav efter var han fin. Jag måste komma ihåg att själv ge efter, blir lätt att man fastnar i hjälperna för att liksom "passa" på hästen. Alltså så att inte hästen glider ut eller in på volten eller ökar farten osv... Det blir alltid bäst om man bara ger hjälperna när de behövs. Häststackaren måste ju få vara ifred någon gång. Får han inte det kan jag förstå att han blir spänd ;)

Det var roligt att rida för Sussi, men jag begriper inte varför jag inte åkte till Sundsvall och tävlade istället? :S :(

vill tääävla :(

Varför är inte jag och tävlar i Sundsvall idag? :(

Kan för mitt liv inte komma på varför jag inte frågade skjuts och ridskola om det gick bra... Snyft...

Det får allt skynda sig att bli den sjuttonde maj så jag får tävla då i allafall. Förhoppningsvis så ska vi äntligen komma iväg då...

fyra veckor kvar...

Yagadue lördag 19/4

Red bara en liten skrittur på Yaga idag. Vi red upp i skogen. Hon var rätt spänd idag med. Knast...

Orkar inte skriva mer :P

Solskensritt, Yagadue fredag 18/4

Idag kom jag inte ut till Yaga förrän strax efter fem på eftermiddagen, kunde inte gå från skolan förrän vid halvfyra.

När jag kom till stallet så upptäckte jag till min "skollesshets" stora lycka att I-M hade varit och fixat allt. Hon hade varit och mockat åt Caesar av någon anledning och då så gjorde hon Yaga också. Så jag bara borstade och sadlade och tränsade. Eller jag gjorde ett par hösäckar i förväg till imorgon, ska ha henne imorgon istället för på söndag.

Kom iväg vid tjugo-kvart i sex. Yaga var spänd idag. Hon stannade flera gånger längs vägen men det gjorde inte mig någonting... Hon fick stå och fundera.

Vi red Örsjön till Specksta. Skritt, trav och galopp. I galoppen höll jag på att trilla av. Yaga blev rädd för något och accelererade ganska kraftigt så att jag tappade balansen lite. Då tyckte hon det var obehagligt och började med någon antydan till liten bockning. Det blev som tur var ingen avfallning, jag fick snart koll på mina kroppsdelar igen.

Det kom en liten travhäst med sulky springande. Ja, alltså en travhäst kom springande och hade sulkyn bakom sig förstås. Det tyckte Yaga var jättehemskt! Hon ville kasta sig om och springa hem. Det fick hon inte och när travhästen passerat oss blev hon lugn.

Red i cirka en timme!

Haha, när jag rider ut ensam så brukar jag sjunga rätt högt (och inte särskilt vackert ;P) för att inget djur ska hoppa fram och överraska oss. (Vill minimera risken för avtrillning =)). Jag undrar vad Yagadue tycker om gaphalsen på sin rygg.. och jag undrar om några människor brukar höra mig O.o (pinsamt i såfall :D)


En liten ponny :) dressyrlektion torsdag 17/3

Ridlärare: Therese

Elever: Frida-Jack, Jennie-Charbi, Cecilia-Wernezia, Birgitta-Saleta och jag-Baldi.

Fick idag rida min lilla kärlek Baldi. Känns lite tokigt att rida en så liten häst (130-140 cm) men det tänkte jag inte så mycket på ;)

Vi tränade ryggningar och lite, lite förvänd galopp. Vi gjorde som en liten båge in från långsidan så det blev förvänd galopp på väg tillbaka mot spåret.

Ryggningarna var lite svåra, jag vet inte om Baldi har fått lära sig sådana ordentligt någon gång, han är ju inte så jättegammal (sex år). Vi fick lite hjälp av Therese med ett ridspö. Jag tror att hon tryckte spöet mot bringan när jag gav hjälperna. När han väl backade backade han flera steg ;)

Galopparbetet gick lite sådär. Han gjorde en fin båge men gav sig iväg lite ibland, är ju jobbigt att galoppera med korta språng. (Ja, tycker Baldi i allafall!). Jag tror jag blev lite för hård i handen ibland, attans att det ska vara så lätt att fastna! Lär mig att bli världens bästa, mjukaste ryttare?

Det var i allafall roligt, jag får en sådan positiv känsla av denna ponny, och här kommer en bild på honom!

image14

Tyvärr inte så bra bild, men hade ingen bättre tillgänglig!

Carezo tisdag femtonde mars

Usch, satte saliv i halsen.....

Åkte med Margareta ut till Carezo på eftermiddan. Vi åkte vid halvfyra. Kom dit vid fyra, borstade, sadlade och tränsade.

Red ut med Gunn och Dorett. Jag red mest på långa tyglar. Carezo gick ändå bara med hjorthals när jag hade korta, alltså inget arbete alls med ryggen. Hans form var en aning bättre på lång tygel då han åtminstone hade huvudet lågt. Det är förstås trevligare för honom också att slippa tryck i munnen.

Hästarna var lugna och glada. Vi travade ganska mycket och tog även ett par lugna galopper.

Vi var nog ute en timme.

Efteråt släppte vi hästarna i hagen, de fick hö och vi fick fika :)

Hoppning måndag fjortonde april: Pojken

Ridlärare: Therese

Elever: Lisa-Charbi, Nathalié-Northon, Stina-Harald, Ina-Afrodite och jag-Pojken


Idag var det banhoppning. Framridningen gick okej, men att få Pojken att ställa och forma inåt var bara att glömma. Speciellt i galoppen. Framhoppningen gick med benen lite i slow motion, märkte att det blev bättre när jag rätade upp mig mer (hör till dem som gärna vill stå lite framåtlutad hela tiden när jag hoppar).

Banhoppningen gick också lite i slow motion. Blev bättre sista gången, då smackade jag hela vägen ;D Kanske blev sprången lite långa men.. Man är inte mer än människa. Pojken kändes rätt positiv tyckte jag, trots slow motion-stilen. Sådär jättelätt för hoppning har han faktiskt inte även om han kan hoppa betydligt högre än vi gjorde idag och säkert hoppa riktigt fint med en riktigt bra ryttare. Jag kände mig mest som en obalanserad klump men så såg det tydligen inte ut. 

Hindren var bara cirka 75 centimer. Med Lucky tror (och hoppas!) jag att jag fått hoppa högre. På Po9jken var det ganska lagom.

Uteritt Yaga lördag tolfte april

Blev "ensamuteritt" även denna Yagadag. Red ungefär samma väg som med Lucky och Lisa och Charbi innan.

Försökte rida med mjuka händer och mycket på långa tyglar. Gick sämre den här gången, kunde inte göra halt utan att ta ett bestämt tag i tyglarna. Borde sätta ett par extra tyglar i nosgrimman så kan jag åtminstone variera var jag lägger trycket. Alltså ibland i munnen och ibland på nosryggen.

Yaga ar rätt pigg även denna dag. Jag hade tagit på mig massa extra kläder, så jag frös inte lika mycket som när jag red Lucky.

Ute cirka en 50 min - en timme.

Uteritt Lucky lördag tolfte april

Red ut med Lisa och Charbi. Vi red genom skogen till grusvägen förbi fotbollsplanerna (Myran). Skritt och lite trav och galopp. I skritten ville båda hästarna stanna hela tiden. Fegisar? Nåja, de fick stå och fundera en liten stund varje gång de stannade. Så gör ju en hänsynsfull ryttare och hänsynsfulla vill väl alla ryttare vara? Om de ändå inte litar på oss så blir de ju knappast tryggare om vi spöar upp dem.

Nej, man ska vara tacksam att man får rida på en häst (eller nyttja annat djur). De är helt oskyldiga. En häst som sparkar ihjäl en människa är också helt oskyldig. Hästen har inte bett att få vara med oss, det är vi som tvingat oss på den. Även om det var massor med år sedan :D

Var en läskig spricka med vatten under snön på ett ställe. Den hoppade både Lucky och Charbi över. Haha, Lucky hoppade lite innan jag trodde han skulle göra det, hann inte riktigt ta tag i manen, så jag lyckades hamna på sniskan och tappa bägge stigbyglarna. Jag som har fått höra att jag har bra balans :P

Ridturen var rolig på bortvägen men på hemvägen.. usch och fy. Frös som sjutton. (Vi har ju fått vinter igen...) När hästarna äntligen var utsläppta i hagen och man kunde bry sig om sig själv så kändes det som jag var helt svullen under fötterna för att jag frysit så mycket om dem. Nedrans stålhätta O.o

Jaja, det var den ridturen (=

Uteritt fredag elfte april

Denna dag hade I-M en ordentlig genomgång med mig om Yagas tränsning med nya ponnysidostycken (hakar istället för spännen där bettet sitter fast). Tränsade ett par gånger och det gick bra. Först får man sätta på huvudlaget, sedan knäppa pannremmen (omgjord så den går att knäppa upp på ena sidan) sedan sätta fast bettet i höger sidstycke, hålla lite lätt i nosgrimman och trycka bettet lätt mot munnen tills hon tar det och snabbt knäppa fast i sidstycket. Knäppa tyglarna runt halsen på henne istället för att ta dem över huvudet.

Bråkfri tränsning. Tar inte så lång tid som det kanske låter ;)

Red ut Specksta. Det kom en buss bakom oss när vi skulle svänga från stora vägen. Yaga spände sig lite och jag tyckte att hon var tramsig innan jag upptäckte att det inte bara var en liten bil. När jag såg att det var en buss så tyckte jag hon var jätteduktig. Hon bara spände sig lite och var helt lugn när den åkt förbi. Jag är lite rädd för stora bilar när jag rider.

Gjorde knut på tyglarna och red utan att hålla i dem. Lyckades göra halt några gånger men blev oftast tvungen att lyfta tygeln någon centimeter uppåt. Började trava uppför första backen utan att hålla i tyglarna men Yaga var pigg och drog iväg i galopp istället.. :P

Fick samla ihop tyglarna och ptroa rätt bestämt innan damen behagade sakta av (fast det var ingen racergalopp hon tjuvade till sig ;)

Tog resten av traven och galoppen på långa tyglar men ansträngde mig att vara väldigt mjuk i handen. Har fått veta att 70-80 procent av alla hästar har skador i munnen av bettet... Bra att vara lite försiktig då. Absolut nödvändigt.

Vi red upp till toppen. Sedan red vi upp till bommen en gång till. Vi behövde en extra galopp ;)

Sedan hem.

Ute cirka en timme.

Dressyr: Pojken

Ridlärare: Therese

Elever: Frida-Jack, Lisa-Charbi, Birgitta-Saleta och Sofia-Chamonix


Vi tränade på... eh.. minnas.. övergångar! Över gångar tränade vi på. Kan säga att jag misslyckades rätt gravt med att sakta av från galopp till skritt. Blev mååånga travsteg emellan. Fick till några okej halter från skritt och trav. Okej men inte bra.

Kunde inte forma Pojken på volt eller i hörn, vi välte inåt bara. Jättesvårt.

Hade sporrar på mig drygt halva lektionen, sedan tog jag av mig dem för att jag störde mig på dem.

Pojken var duktig trots att det inte gick så bra :)

Lat?

Har inte orkat skriva om mina ridpass. Även fast det är för min egen skull. Nu ska jag i allafall skriva lite kort om de fem pass jag ridit sedan förra gången jag skrev.

Att det ska vara så svårt att rida...! (hopplektion sjunde april)

Ridlärare: Therese

Elever: Stina-Saleta, Lisa-Charbi, Nathalié-Northon och jag-Canard


Jag red Canard idag. Snacka om skillnad på honom och Saleta (red henne i torsdags). Saleta var liksom mjuk på alla sätt och vis men Canard var stel och seg och konstig.... Nåja, uppvärmningen i skritt och trav gick i allafall ganska bra. När vi skulle galoppera så kickade han för att han inte ville. Inte trodde jag att det skulle kännas så mycket! Var lite si och så med formen. I vänster varv gick han mest över tygeln, i höger var det nog fifty/fifty.

Vi hoppade studs på volt (fyra låga hinder, upphöjda bommar ungefär :P). Vi hoppade också med fyra hinder som stod jämnt placerade runt volten.

Högervarvet gick okej både på studsen och på det andra, vänstervarvet var... inte katastrof men... tjaa... Där det inte var studs slog han "hela tiden" om till höger galopp och han formade sig inte det minsta lilla inåt så det var liksom som om jag välte honom inåt över hindren. Var ytterbogen var någonstans ska vi inte tala om *vissling*.

En eller två gånger så gjorde han sådana där kickar utan att jag ens hade lagt till skänkeln eller någonting! Då blir man ju lite konfunderad. Har du ont någonstans lilla häst?

Hade svårt med att få igenom förhållningarna också, blev några göra halt in i väggen för att kunna stanna ordentligt. Jag som skulle försöka rida utan att använda så mycket hand. Nu blev det en hel del ändå då jag inte kan stanna på annat sätt än att dra i tyglarna. Vissa kan ju stanna med sitsen men inte jag...

Nåja, det var säkert nyttigt att "hoppa" lite grann med en häst som kändes så svår. Vi blev svettiga bägge två i allafall :P (Jag blir sällan svettig när jag rider)

Vägdressyr igen, Yaga sjätte april

Förutom Carezo så red jag förstås Yaga idag. Var lite nervös inför tränsningen... Gick idag bra att få på huvudlaget. Det var lite värre att få in bettet. Fick i allafall in det efter ett tag. Sedan var hon hur lugn somhelst.

När vi skrittade ner mot vägen backade Yaga flera meter då hon såg hur det fladdrade vit, otäck plast vid silagebalarna. Hon fick stå och titta en stund och sedan kunde vi rida förbi.

Skrittade och travade på grusvägen ocanför ridskolan. Red halter och igångsättningar, volter och serpentiner. Försökte med lite skänkelvikning också men det gick inte så bra.

Jag tyckte det kändes som att Yagadue gick i ganska okej form ibland men det är inte säkert att det såg så ut. Jag måste komma ihåg att titta upp! Rätt vad det är sitter jag och glor ner i hästens mankam... Hm.

Uteritt med Carezo, Gunn & Dorett!

Idag åkte jag ut till Carezo med Margareta. Vi åkte strax innan tjugo i elva. Det var kallt och lite regnigt när vi kom fram. Brrr!

Gick in i hagen och hälsade på Carezo. När han såg att jag inte hade något godis så lade han öronen bakåt och gick iväg. Lika sur som vanligt ;) Jag fick i allafall ta honom sedan, efter att ha hälsat på Papaya och Dorett en kortis.

Carezo fäller mycket hår.. Tror nästan jag hade kunnat spinna ett garnnystan av allt som föll av honom.

Red i allafall ut med Gunn & Dorett, Flöde, (grusväg). Nästan rakt fram hela tiden. Carezo var pigg, när vi travade så travade han med så långa steg att "stackars" Dorett måste galoppera. Vi galopperade också ett par gånger=) Roligt!

Fundering: storlek på sadelsitsen? :S

Av någon outgrundlig anledning så har jag börjat fundera på hur stor sits en sadel ska ha till förhållande till ryttarens storlek. Jag har förstått att ryttarens längd har större betydelse än dess rumpa när det gäller hur stor sadeln ska vara.

Det som jag verkligen har funderat över är en del mått jag hört. Att man ska kunna få plats med en handsbredd, med spretande fingrar, mellan sig själv och bakvalvet. Då måste ju nästan halva sadeln vara tom ju! Nästan alla rider i så fall omkring med för små sadlar. Kan det vara så att jag missförstått något? =D

Har funderat på detta ett tag och jag skulle gärna vilja ha bättre förklarat. Inte för att det egentligen spelar mig någon roll men ändå!

För övrigt tycker jag att de sjuttontummare jag brukar rida i är alldeles prima men aldrig i livet att jag skulle få plats med en hel hand bakom mig ;P (Och då är jag ändå inte sååå lång).

Jag misstänker att jag inte får något svar på detta här men jag testar. Annars får jag väl försöka fråga någon IRL istället!

Uteritt i vårsolen femte april

Hade ponnyridningen idag, med sötponnyn Bellis. Hon får mitt hjärta att smälta, är så himla gullig. Särskilt när hon ska nosa barnen i ansiktena.

image12
(Orkade inte fixa till bilden...)

På eftermiddagen red jag ut med Lisa & Charbi, Stina & Guiness och Jennie & Castor. Vi red Specksta till Örsjön, alla gångarter. Lucky och Guiness fick turas om att vara täthästar. Det är lite besvärligt att bestämma vem som ska rida först då det är flera som vill. Jag tycker det kännd bra att rida först då jag är rätt säker på att jag har kontroll på Lucky (han är för övrigt en häst som inte hittar på så mycket ofog :P). När någon annan rider först är jag rädd att deras häst ska sticka eller något... Inte för att risken egentligen är större men jag känner så ändå.

Vi red en timme ungefär, särskilt Castor tyckte det var roligt när vi galopperade, Jennie sa att han brallade :)
Lucky är nästan tröttsamt snäll, haha. Fast han ser läskiga saker ibland och då hoppar han till.

Det var jättemysigt väder!

En kall ritt (Yagadue 4/4)

Idag så red jag Yaga. På förmiddagen var det så soligt och fint så jag tänkte att det blir mysigt att rida ut sedan. Jovisst. Vädret hann ändra sig så när det var dags för ridtur var det 1) dimmigt, 2) blåsigt, 3) kallt! 
Aja, man måste ju rida i allafall, särskilt som I-M inte red igår.

Skrittade förbi ridskolan och genom ridskolans sommarhage till skogen. I skogen travade vi lite. Travade förbi fotbollsplanerna och jag tyckte Yaga hade rätt okej form men hon var lite hastig, nog för att hon var spänd på grund av vädret. Red en bit bort mot Sälsten och vände sedan. Vi tog trav förbi fotbollsplanerna åt det här hållet också. Skrittade genom skogen och bort till busshållplatsen. Där tog vi trav igen, var så kallt, brrr. Travade förbi ridskolan och skrittade hem mellan privathagarna på ridskolan. Vi var ute drygt en timme. Tycker faktiskt jag var ganska duktig som höll ut såpass "länge" trots "frysning".  

En mjuk, fin tjej (ja, en häst förstås!) Dressyr torsdag 3/4

Ridlärare: Therese

Elever: Lisa-Charbi, Frida-Jack, Birgitta-Pojken och jag-Saleta


Denna torsdag red jag Saleta. En stor (ca 165-168 cm) skimmel. Jag har suttit på henne en gång tidigare, men det var på en jour då jag inte krävde ett dugg av henne. Jag testade skritta, trava och galoppera, annars fick hon gå lite som hon ville.

Saleta var lätt att sakta av och lätt att byta till högre gångart på. Lätt att svänga, lätt att sitta på. Hon kändes väldigt mjuk. Det som var svårt var att få henne att flytta skänkelvikning. Vi skulle först göra det på volterna men hon bara stannade. Jag försökte få henne att flytta från stillastående men då gick hon bara framåt istället. Blev ganska mycket trassel men till slut lyckades jag få henne att flytta lite grann i allafall. Sedan skulle vi vända snett igenom och flytta skäckelvikning fram till x, där vi skulle rida rakt fram mot spegeln och fatta galopp. Skänkelvikningen gick bra vissa gånger, sämre vissa. Vid några tillfällen började hon flytta åt andra hållet när jag tog bort sidförande skänkel.

Vissa gånger såg det i allafall väldigt snyggt ut i spegeln (obs! i mina ögon!) Tvärade ordentligt i traven, med bakdelen nästan parallell med framdelen. Sedan helt plötsligt kunde vi inte flytta alls igen! :O Jag misstänker att Saleta missförstod mig för jag upplevde henne som väldigt mjuk, fin och lydig.

Jag förstår att många ville ha kvar henne på ridskolan!

Hon hade skön trav och okej galopp. Fast jag hade träningsvärk i rumpmusklerna när jag red idag, ovan som jag är att sitta ner i traven!

Hoppning måndag 31 mars (red Madness!)

Ridlärare: Therese

Elever: Peder-Saleta, Nathalié-Northon, Stina-Harald, Lisa-Charbi och jag-Madness


Jag red Madness denna lektion! Jag trodde han skulle kännas stor då han är ungefär en decimeter högre än vad jag är van vid. Jag upptäckte att han faktiskt inte kändes så stor. Jag tyckte inte jag såg liten ut när jag kollade i spegeln heller :) (Fast där tittade jag bara snabbt, måste ju koncentrera mig på att försöka rida.)

Vi skrittade fram på långa tyglar som vanligt. Sedan fick vi känna lite grann på skritten och körde gemensam trav- och galoppuppvärmning. Madness kändes rätt seg, tyckte inte jag fick honom att svara framåt nästan alls. Menmen.

Vi hoppade serie: bom, räcke, bom, bom, bom (tre galoppsprång), oxer. Det blev lite trångt för Madness då jag inte tänkte på att ta tillbaka någonting mellan hindren. Lät som vi knäckte en bom men det gjorde vi inte. Det blev bättre nästa gång jag kom på bommarna.

Sista gången vi hoppade var oxern ungefär nittio centimeter.

Kul att rida en ny häst! Det gick kanske inte så bra om man tänker på form och tempo men jag tycker inte det gjorde så mycket. Jag tror inte att Madness tog skada ;)

Söndag 30/3 Yagadue


Yagadue och jag tog en rätt lugn uteritt upp på Speckstaberget (ända upp). Vi red i alla gångarter men i ganska lugnt tempo. Vi var väl ute femtio minuter eller så.


Söndag 30/3 Carezo med Iréne & Dorett!

Åkte ut till Carezo med Margareta. Red ut med Iréne och Dorett. Skritt, trav & galopp. Galoppen var roligast :)

Var en stund på banan också. Skrittarbetade lite. Serpentiner, framdelsvändningar, bakdelsvändningar, halter, ryggningar (1-2 steg) och skänkelvikning! Fick till lite bättre form efter några minuter.


Uteritt 29/3 Orvar, Ervin, Lisa

Red ut på Orvar (Lucky) med Lisa och Ervin (Charbi). Vi red genom skogen, förbi fotbollsplanerna (Myran) och en liten bit mot Sälsten. Travade och galopperade en del. Hästarna var ivrigast när vi galopperade efter att ha vänt. Först hem till stallet ungefär... Men de fick inte galoppera så fort x) Kunde bara få Lucky att fatta höger galopp men i sista galoppen så bytte han faktiskt till vänster när han försökte öka farten. Så lite vänstergalopp blev det också!


Fredag 28/3 Yagadue (försök till ridbaneridning ;/)

Fredag: Skrittade stora vägen och upp på grusvägen förbi Albatross och Bäckströms bort till ridskolans ridbana. Travade och galopperade en stund men "flydde" därifrån när jag insåg att jag inte kan rida. För att dryga ut ridtiden så travade (o skrittade) vi uppför Nilssons backe. Var jättejobbigt för ryggen att stå i lätt sits! Kändes däremot inget i benen :S

Skrittade ner och satt av utanför stallet. Knapp timmes ridning.


Ridpass 2 torsdag 27/3

Ridlärare: Therese


Elever: Sofia-Canard, Lisa-Charbi, Ina-Afrodite, Frida-Jack och jag-Lucky


Vi värmde upp självständigt i alla gångarter fast jag red mest bara skritt och galopp. Försökte få Lucky att galoppera mer framåt men så fort jag lade till skänkeln bytte han till korsgalopp. Till slut frågade jag Therese om jag skulle fortsätta driva på även om han bytte, alltså för att få honom att svara framåt. Det sa hon att jag skulle göra, för han byter "i försvar" mot att jag försöker få honom att galoppera på mer framåt. Ska tänka på det nästa gång..


Vi tränade på bakdelsvändningar och testade lite förvänd galopp. Bakdelsvändningar är svårt tycker jag men jag lärde mig i alla fall något nytt om dem. Det jag lärde mig var att hästen ska vara lite formad åt det hållet man vänder. Jag antar att det är för att hästen inte ska "välta" inåt. Trots stora vändningar blev traven efter bakdelsvändningarna fin...


Förvänd galopp var också rätt svårt. Bara det att själv komma ihåg att fatta vänster galopp i höger varv och tvärtom... Man är ju så van att göra som man brukar göra! Vi fattade galopp i början på långsidan och skulle bryta av efter kortsidan, alltså rida två hörn i förvänd galopp. Vi började i höger varv med vänster galopp. Blev oftast höger galopp fastän jag tyckte att jag gjorde noggrann vänsterfattning.  När jag väl fick vänster galopp så bytte han till korsgalopp (eller om det var höger galopp) i/efter första hörnet. Efter ett tag fick jag i alla fall till det en gång. Fattade vänster på långsidan, försökte att inte göra någonting alls (dvs. undvika att störa) i hörnen och på kortsidan och faktiskt så behöll han vänster galopp! Mycket beröm då vänster galopp är den svårare galoppen.


Höger galopp vänster varv blev jättefina vänsterfattningar. Himmel vad lätt det var att fatta vänster galopp plötsligt... Fick till några högerfattningar till slut och cirka tre gånger så höll han höger galopp genom kortsidan. En av gångerna dessutom kvar i rätt okej form.


Travade av och skrittade. Lucky var inte så farligt spänd denna lektion, gick jämnt med bakbenen redan i början...


Torsdag 27/3 Ridpass 1: Yaga

Kort inlägg

Red Yaga Specksta-Örsjön. Skritt, trav och galopp. Tror ganska mycket galopp. (Jag tycker om att galoppera ;) Ute en timme ungefär.


Sju ridpass att skriva om!

Har inte mindre än sju ridpass att skriva om! Tyvärr hinner jag inte nu, måste snart fota igen (lektion!). Orkade inte skriva för några dagar sedan och så plötsligt gick det inte att skriva! Där får man för lathet...

Igår red jag i allafall Madness!

RSS 2.0