Oväntad extra hopplektion!

Ridlärare: Therese

Elever: Peder-Don, Lollo-Lucky,
jagochnamn-Humlan, Pia-Harald, Elisabeth-Afrodite, jag-Pojken

Åkte till ridskolan med mamma, satt sedan i cafeterian och kollade på när Sofia, Jasmine, Hanna, Frida och Malin hoppade (Ida var inte med?). Satt där till tjugo över åtta då mamma kom upp och lät rätt stressad och irriterad över att hennes grupp hade hoppning. Hon var tvåhundra procent säker på att hon inte ville hoppa så jag fick snabbt gå till omklädningsrummet och utrusta mig med säkerhetsväst och hjälm. Fixade i ordning Pojken och gick ut i ridhuset. Någon liten hade nog ridit honom idag för stiglädren var kooorta. Vi hoppade bana, samma som jag hoppade med Lucky i måndags.

Började med att värma upp. Förresten, bakben det är någonting trevligt som en del ridhästar har va? Jag hittade inte Pojkens x) Han skrittade, travade och svängde snällt åt båda hållen. Galoppen var lite jobbigare men när jag satt istället för att stå i lätt sits och dessutom red på lite extra framåt så gick det rätt bra. Åtminstone på långsidorna. Få honom att forma i volter och hörn var svårt.

Själva hoppandet då? Jo, det gick okej. Pojken är ingen hoppstjärna och han är inte så rädd om sina ben. Även om han river rätt ordentligt hoppar han snällt nästa hinder i allafall. Han stannar sällan, eh, åtminstone om inte hindren är så höga. Men vi rev inte alla hinder. På en del kom vi riktigt bra in och då klarade vi hindret. Han var duktig på att landa i rätt galopp men aningens slö när det gällde att ta i. Vi kom riktigt nära sista hindret två gånger, varpå han rev. Men jag kände tydligt att han tänkte ta det där extra minigaloppsprånget så det var bara att lugnt vänta på hästen och sedan försöka vara mjuk i den förkortade språngkurvan. Det tyckte jag att jag lyckades ganska bra med.

Var ganska roligt idag men jag fick in fötterna så långt i stigbyglarna..! Vill ju inte riskera att fastna om jag skulle ramla av så jag försökte lirka ut fötterna men det var så svårt att jag tappade bort själva ridandet...

Vägdressyr med Yagadue 25/3

Red prinsessan Yaga igår.

Då det säkert är mitt fel :( att hon börjat krångla med tränsningen så jag ansträngde mig ännu mer för att det inte skulle bli något bråk. I-M hade skrivit att de löste tränsningen genom att ta loss bettet från tränset och lirka på själva huvudlaget först och sedan med hjälp av en mutrot (=mutmorot) få in bettet i munnen.

Jag gjorde så men jag knäppte dessutom loss ena sidstycket, knäppte upp sidstycket på nosgrimman och tog av pannremmen från den sidan. Pannremmen satt kvar i det andra sidstycket. Sedan så lade jag nackstycket ganska långt bakom öronen och lade nosgrimman till rätta över nosryggen, lade pannremmen över pannan och drog igenom sidstyckena. Knäppte sedan ihop nosgrimmans sidstycke och knäppte nosgrimman (kanske heter spände egentligen -.-). Tog bettet med tyglarna och knäppte upp tyglarnas ändar, sedan knäppte jag dem runt halsen. Satte sedan fast bettet i ena sidstycket, tog mutrot och lirkade in bettet och knäppte fast det i andra sidstycket. Voilá - träsning a´la inget bråk alls. Visst, lite invecklat men värre att slåss med hästen i en kvart och få ännu mer problem sen...

Skrittade stora vägen en bit och svängde sedan upp på grusvägen (snötäckt) förbi Albatross och Bäckströms stall. Fortsatte till busshållplatsen. På vägen så red vi övergångar skritt-halt-skritt-halt-trav-skritt-halt. Vi gjorde också skänkelvikning och misslyckade framdelsvändningar. På väg åt andra hållet red vi volter och lite öppna. Testade också att blunda och försöka känna hur hon gick. Mycket lättare att koncentrera sig bara på sig själv och hästen då. Nackdelen är att man inte ser vart man rider och om det kommer bilar ;p Fick i allafall känslan av att hon höjde ryggen och spårade när vi red på rakt spår på vägen och känslan förstärktes när vi tog trav. Så det gick rätt bra. Mycket bättre än det hade gått på nån dum ridbana eller i något trångt och tråkigt ridhus i allafall :P

Undrar om någon orkar läsa igenom allt jag skriver? :D 

Banhoppning 24/3

Ridlärare: Therese

Elever: Lisa-Charbi, Peder-Saleta, Stina-Harald, Nathalié-Northon och jag-Lucky


Värmde upp, hoppade fram några gånger på två olika hinder. Hoppade banan på rätt låg höjd (för mig är låg höjd upp till 80 cm, sedan är det normal höjd, det beror ju på ens erfarenhet och så) en gång. Det gick seeeeeegt. Fattade det inte själv förrän jag upptäckte att vi fick fem språng där det egentligen var ganska kort med fyra språng för en stor häst (alltså över 148 cm). Blev lite bättre fart på nästa runda, i allafall i senare halvan av banan. Sista gången gick det bäst, då hade vi fått upp lite fart och lite större galoppsprång. Blev väl lite väl stora ibland vilket gjorde att Lucky hoppade av lite stort, men det blev betydligt bättre flyt.

Var det roligt? Jodå, okej.


Ryttartest 24/3 Lucky

Red ryttartest i måndags, annandag påsk alltså. Jag visste att det skulle gå sämre än när jag red ryttartest på honom förra gången. Då fick jag 7, 7 poäng och den här gången fick jag 6, 7 poäng. Hade förstås inte dressyrsadel den här gången men mest var det nog denna spända häst som bara byter till korsgalopp i galoppen och inte vill länga stegen ett endaste dugg. Vi passar verkligen inte ihop! Skulle förmodligen funka bättre om jag var en skickligare ryttare (klart, då skulle det funka bättre på alla hästar  :p). Menmen. Alla som red över 6, 0 poäng fick rosett för Clear Round.

Eftersom jag, Lisa och Stina skulle tillbaka till stallet om bara ett par-tre timmar så tyckte jag att vi kunde lägga in kvällsfodret till hästarna då och städa mer då också. Tydligen grovt misstag för då uppfattade Ingrid det som om vi bara lämnade allt... :( Så nu vill inte jag vara med på någon fler klubbtävling alls nånsin.
(jag förstår att man inte blir så glad om man jobbar ideellt och blir tvungen att städa stallet åt andra, men jag tänkte aldrig på att inte Ingrid visste att vi tänkte fixa till senare.

Ska till stallet snart. Känns inget kul alls (=jättejobbigt) att gå dit när man har gjort något fel. Så idag blir det väl uppsägning av ryttarsatsning först och främst. Vet inte vem som ska kunna ta mina teorigrupper om jag nu helt ska sluta vara på ridskolan. Mia har redan så många och Fia kan kanske inte och sedan är vi ju inte några fler. Men det kanske funkar om jag bara är där just de två halvtimmarna i veckan....

ridlektion torsdag 20/3...

Red Lucky. Det gick ganska kasst. Blev aldrig av att skriva förut. I galoppen så bytte han till korsgalopp så fort jag försökte inverka mer på honom. Rätt så frustrerande.

Imorgon ska jag vara med på klubbdressyr, ryttartest inledande klass. Senast jag red ryttartest var i oktober(?) på en stor och mycket söt d-ponny vid namn Tingeling. Jag tror inte att jag kommer vinna imorgon :D Det gör inget.

Det ska bli spännande att se om jag får Lucky eller någon annan på hoppningen på eftermiddagen. Har önskat att få rida olika hästar ett tag.

PONNY

Japp, jag ska ha en ponny när jag skaffar häst! (Eftersom jag inte tror att drömhästen kan bli min.)

Kanske lite tråkigt om jag inte kan tävla men.. Ponny känns mycket roligare än stor häst!!

Timglaset hoppelihopp 17/3

Ridlärare: Therese

Elever: Lisa-Charbi, Nathalié-Northon, Peder-Saleta, Josefin-Madness och jag-Lucky


Idag hoppade vi på "timglaset" bland annat.

Gick rätt dåligt. Kunde inte göra en tillräckligt skarp sväng för att komma över hinder nummer två på långsidan. Borde egentligen rita hur det såg ut men det orkar jag inte. Sova nästa. Men det gick bättre när Therese sa att jag kunde testa att komma mer rakt på bägge hindren. Innebar att vi hoppade hindren (låga räcken) på snedden men slapp den skarpa kurvan. Och det blev ju så mycket bättre!

För tillfället har häxan avundsjuka förhäxat mig. Därför var det rätt komiskt att förra veckans citat i min kalender var "Avundsjukan vilar aldrig." Såg det nyss. Häxan kastade förbannelsen förra veckan. Hon bor alltid i mitt hus men har hållit sig i skinnet ett tag.

Hästsamling

Det går riktigt bra med skolarbetet idag, det är positivt! 

Blir lite jobbigt att stressa hem efter skolan. Slutar halvfyra och rider klockan fem. Däremellan ska jag hinna gå hem, gå ut några minuter (kanske) med de tre hundarna (imorgon ska BusBruce och Leo lämnas tillbaka.. tomt det kommer bli!), laga mat, äta, gå till stallet, byta om, göra i ordning häst, bygga. Men det brukar ju gå. Men förut slutade vi kvart över tre så då fanns ju lite mer tid. Nåja, är jag i stallet till tjugo i fem så räcker det nog. Skynda, skynda.

Jag samlar på hästar, dvs jag skriver upp alla hästar jag har ridit. Jag är på åttiotvå tror jag. I år har jag bara ridit en enda ny häst hittills =/. Måste klara hundrastrecket ju!! Senast i december i år.

Förra året var ett ganska bra år vad gäller nya hästar tror jag: Viggen Briljant, Perfect Hornline, Chipmaker, Humpeklumpen, Parázs, Lucky, Saleta, Silva, Rohan, Yagadue. Eller tio stycken är väl kanske inte så många, men jag har inte gjort så mycket för att få rida fler. Om jag vågar ska jag fråga om jag får testa rida Caesar nån gång ;) Brukar undvika att fråga sådana frågor eftersom jag tycker att bland det absolut värsta som finns är att få nej när man vill ha ja. Men man kan ju få ja... 

Hoppning ikväll

Ja, ikväll, eller snarare eftermiddag, rider ju klockan fem, är det hoppning som gäller. Eller markarbete med bommar, återstår att se. Jag skulle vilja hoppa studs och träna sitsen men de andra tycker nog det är för enkelt. Men faktiskt-sitsen är viktig. 

Är inte så laddad för hoppningen... 

U-sekmöte är det också sedan.

En långsam Yagadue 16/3

Ja, långsam var vad Yagadue var idag. Vi red Specksta. Upp på berget i skogen alltså. Yaga ville knappt ens trava så till skillnad från igår blev det inte så mycket springa. Men ett par korta galopper tog vi i allafall. Och Yaga for iväg i galopp för att hon blev rädd för något. Gick dock lätt att sakta av.

Har haft jobbigt med att tränsa Yaga den här helgen. Jag hoppas att det inte inverkar på Irénes och Ing-Maries tränsningar för då så är det ju mitt fel =/. Usch, jag är verkligen inte medlem av positiva klubben idag.

Hoppas alla andra har det bra och trevligt och härligt och sådär.

Långhalsad häst och tung luft 16/3

Lycka är att ta tillvara på ögonblickets njutning. Nån som håller med? :)

Fast den här dagen har varit ganska utan de där ögonblicken. Har sovit dåligt i två nätter, känner mig trött och negativ. En sådan dag då man har lite svårt att stå emot tyngdkraften. De där tonen av luft ovanför huvudet är tungt.
Ridturerna hjälte inte direkt något heller.

Åkte till Carezo med Margareta. Skrittade ut med Gunn och Dorett. Var jobbigt underlag. Hästarna trampade liksom igenom snön. Ungefär som när man rider på ett nytt skoterspår. Det är liksom hål under snön. Vi var även en stund på banan. Skritt och trav, det gick rätt dåligt. Speciellt övergångarna. Menmen... Inte mycket att göra något åt.

Carezo kändes mycket större än han brukar göra idag. Lång hals.


Galopptur Örsjön med prinsessan Yaga

Ja, precis. Red den undersköna prinsessan Yagatonia idag. Fast hon är förstås i en alldeles vanlig brun hästkropp och kallas Yagadue eller Yaga.

Jag behövde verkligen få komma ut och galoppera och då är det bra att man har en så bussig vän som Yaga som ställer upp utan att knota. Vi skrittade bort förbi Specksta-stallet och tog trav på den korta stigen i skogen mellan Specksta-stallet och Örsjön. Väl ute på vägen kontrollerade jag att jag kunde stanna och sedan fattade vi galopp och galopperade uppför hela första backen i Örsjön. Saktade av där det planade ut och fattade sedan höger galopp. Vi galopperade tills Yaga "tvärsaktade" av vid en stor hemsk sten till höger om vägen. Då blev det lite slängtrav en bit istället. Vi red ganska långt tror jag. Vi hann med några galopper till. Vände och red samma väg tillbaka. Vi galopperade och travade även rätt mycket på väg hemåt. Även när vi närmade oss stallet travade vi för att ingen skulle tro att vi försvunnit. Hade skrivit på tavlan att vi skulle komma tillbaka cirka 17-17.30 och klockan var kanske 17.26... Vi var tillbaka i stallet precis halvsex. Hade då varit ute i en timme och tio minuter. Några kilometer måste vi ha ridit med tanke på att vi galopperade så mycket.

Var jättehärligt att galoppera. Yaga verkade också nöjd..

Halkfri uteritt med Orvar och Lisa och Ervin

Ja, idag så döpte vi, eller snarare jag, om Lucky och Charbi till Orvar respektive Ervin.

Lisa red förstås Ervin och jag red Orvar. Skritt- och travtur. Genom skogen till Myran och bort mot skjutbanorna. Mötte Anna och Teddy som var ute och körde. Hästarna är inte rädda för vagnen :) Teddy är så fin med sin långa man och flugskimmelpäls!

Vi var ute någon timme eller så. Och det var inte speciellt halt=bra.

Omysigt väder och spänd häst 14/3

Red Yaga. Brukar ju oftast rida ut på henne men jag var så frusen att jag inte vågade ge mig längre bort än till banan precis utanför stallet. Ville ha nära in igen! Skrittade och travade runt lite på en mycket spänd häst. Blev ingenting vettigt gjort. Bara lite motion. Finns egentligen inget mer att skriva om denna "ridtur"...

Serpentindressyr 13/3

Ridlärare: Therese

Elever: Lisa-Charbi, Olivia-Malle, Birgitta-Pojken, Sofia-Lucky och jag-Canard


Denna lektion bytte jag och Sofia hästar. Var Sofias förslag. Rätt intressant att rida Canard igen, red honom en gång förra terminen men det är ju några månader sedan nu.

Var rätt fascinerande hur han liksom redan när man kortade tyglarna började kröka på nacken och höja ryggen (kan ju hoppas att han gjorde det i allafall ;P). Jag tyckte han gick i ganska bra form faktiskt. Men jag tappade bort formen emellanåt. Kanske var det 50/50. När han inte gick i form så kändes han lite stark, ganska mycket häst i handen. Var nog jag som tappade drivningen.. Ehm, han var inte direkt framåt :P

Vi red i allafall serpentiner och gjorde halter varje gång vi kom till mellinjen. Halterna var inte så bra, han liksom segdrog i tyglarna och det var inte direkt lyssna direkt som gällde. Till slut sa Therese att jag skulle ruska om honom när han inte lyssnade på tygeltagen. Jag var något tveksam till detta då ruska om=ta i varannan tygel=såga=såga=mycket dåligt. Men halterna blev faktiskt bättre efter ett tag trots att det inte blev så mycket omruskande.

När vi travade saktade vi av till skritt på medellinjen istället för att göra halt. Jag gjorde volter i bågarna för att ha mer tid på mig att få Canard att forma sig ordentligt (med varierande resultat). I volten närmast kortsidan vid C, där vi har spegelsida, kändes det så väldigt bra, han formade sig och gick i form utan att vara för kort i halsen. Kollar upp i spegeln och inser att vi knappt rör oss framåt. Hästen travar så oerhört långsamt och jag lade liksom inte märke till det förrän jag såg det... Fick ett spö för att kunna kittla bakdelen lite (när jag använder spö är det mest, hmm..."petpet", det brukar räcka :). Fick väl fram lite mer energi i allafall.

Galoppen var det som gick absolut sämst! Hästen ville ju inte galoppera. Redan när jag förberedde för att fatta åkte öronen platt bakåt och han drog ihop halsen. Fick kanske två språng och sedan blev det avbrott igen. Fast med lite bestämdhet och "petpet" så fick jag faktiskt ett par gånger galopp i hela mittenbågen (var där vi skulle galoppera). I galoppen var Canard helt rak i innersidan. Det gick liksom inte att både koncentrera sig på att behålla galopp och på att forma.

Det roligaste denna lektion var att sitta ner i traven :P Brukar inte göra det på Lucky eftersom han spänner sig ännu mer då. Var inte så skumpigt heller, kan dock ha berott på det långsamma tempot... Fick i allafall lätt träningsvärk i sidorna efter detta.

Intressant lektion.

Serpentinhoppning 10/3

Ridlärare: Therese

Elever: Lisa-Charbi, Nathalié-Northon, Peder-Madness och jag-Lucky

Idag så började vi med att rida fram som vanligt... Lucky var lite spänd och lite "seg" (åtminstone fick jag driva på rätt mycket för att han skulle ta i.) Så var han rädd för ett täcke som hängde i hörnet ;P Men bara lite, vi kunde rida ganska nära, men det hörnet blev lite rundare än de andra...

Vi började med att hoppa på en stor åtta över hela ridhuset. Ett hinder mitt på medellinjen och vi skulle landa i rätt galopp, behålla samma rytm hela tiden och tänka på att försöka rida hästarna i rätt form och forma dem inåt på volterna. Det gick ganska bra att landa i rätt galopp, blev fel första gången men sedan så. Men vad svårt att rida rakt mot hindret! Är ju enklare att komma lite snett för då är man ju redan på väg åt det hållet man ska efter hindret ;)

Sedan gjorde vi samma sak igen men på en lite mindre åtta (ändå ganska stor fortfarande). Funkade väl ganska  bra det med. Men det där med att behålla rytmen är svårt. Jag rider gärna fortare och fortare. Känns som att det går bättre ju fortare det går (till en viss gräns;P). Lucky tycker säkert också det är bra att springa fortare och fortare för då behöver han inte jobba lika mycket...

Vi fortsatte att hoppa på åtta men med tre hinder:  ----                 ----                  ----

Det gick men vi kom för nära hindren eller för långt ifrån hela tiden. Fick inte alls någon ordning på det ;S Landade i allafall i rätt galopp för det mesta.

Sedan gjorde vi fyra serpentinbågar. Då skulle vi sakta av och fatta rätt galopp varje gång på medellinjen (eller göra ett galoppombyte). Jag gillar inte riktgit sådana övningar för jag är tvungen att dra så mycket i hästens mun oavsett vilken jag sitter på. Kan helt enkelt inte rida med kroppen. Jag har mina skänklar och jag har mina händer -that´s it. Men det gick väl okej. Sedan skulle vi testa att rida lite snävare vägar mot hindren men det gick kasst. Lite för svårt för mig och lite för svårt för hästen (i allafall med mig på ryggen).

Vi avslutade med att hoppa enbart mittenhindret med en bom framför och en bakom. Jag började. Svänga mot hindret, galopp, galopp, STOPP! Stopp var jag inte alls med på så jag hamnade nästan framför sadeln, tryckte händerna hårt mot mankammen och tog mig på så sätt tillbaka i rätt läge. Jag tänker inte ramla av ;P Frågade Therese varför han stannade eftersom jag inte hade nån aning alls. Men det var nog att jag bestämde mig lite sent för vilket håll jag skulle ta efter hindret. Nåväl, vi kom på hindret igen och han hoppade snällt men vi hamnade till vänster om bommen bakom hindret :S  Fick komma igen och det blev lite bättre men fortfarande inte mitt på bommarna.

Vi kom från vänster och inte heller där gick det att komma rakt. Therese sa att jag svängde för tidigt och det blev faktiskt lite bättre när jag testade att svänga nåt språng senare.

Var inte så jätteroligt denna lektion, noll motivation. Kan bero på att tävlingen 29 är inställd. Känns meningslöst då liksom...

Ridbilder eller kanske "häst och ryttare"-bilder

Obs! Bilderna är inte direkt proffsfotograferade!

Madicken nosar på Flisa sommaren 2004

image3


Hoppar Lucky på hoppkurs augusti 2007


image4


Lucky debuthoppar mur. Det blev ett jättefint språng ;) (Ca 70 cm) Hoppkurs aug-07

image5


Mur 80 cm (ca) Hoppkurs aug-07

image7


Jag rider Carezo sensommaren 2006.

image8


Rider Mirran juni 2006 på klubbdressyr. LC:2

image9


Godnatt!

Clinic i Umeå

Datorn stängde av sig så mitt inlägg försvann =/ Har i allafall varit på en hopp- och dressyrclinic i Umeå idag. Därför hann jag inte rida vare sig Carezo eller Yaga... Synd, men Yaga har i allafall gått åtta dagar i rad och hon brukar alltid ha någon vilodag så jag känner mig inte alltför elak mot henne. (Tror de mår bättre av att gå varje dag då de bara är ute i hagen från cirka klockan sju till cirka klockan fyra. Och hagen är inte så stor heller...)

Tävlingen i Timrå som varflyttad till 29 mars är inställd igen :(:(:( Upptäckte det igår och blev jätteledsen. Det finns ingen lokal tävling förrän i maj som jag kan åka på! :( :( Jättebesviken!

Det är möjligt att man kanske skulle kunna åka på en regional tävling och bara hoppa en klass, dvs en meter. Visst finns det 1, 0-metershoppning på regional tävling? Eller? Jag vet ingenting jag ;( Bara att det är surt att de har kvarka i Timrå.

Uteritt utan snöstorm 8/3

Red igår förutom Yaga även ut på Lucky. Tillsammans med Pernilla-Pojken och Stina-Guiness.

Vi red genom ridskolans sommarhage. Där stod det en snögubbe som Guiness, ridskolans snällaste (en av dem iaf) ponny, som nästan aldrig blir rädd för något, tyckte var jätteläskig! Men hon gjorde inget dumt utan bara sidsteppade, krökte på nacken, hade öronen helt spetsade och frustade.

Vi red vidare upp en kort bit genom skogen så vi kom ut till Myran och där fortsatte vi förbi torget (typ motionsspår) och red runt på en stig/väg i skogen. Där travade vi och det tyckte hästarna var roligt. Särskilt Pojken som inte kommit ut på ett bra tag. Blir ju tyvärr lite mycket gå i ridhuset för hästarna när de inte kan ha skor bak. (De går tillsammans i stor flock=Stor skaderisk om de sparkar varandra med skor och broddar på bakhovarna)

Sedan red vi hem till stallet.

Uteritt i "snöstorm" 8/3

Jaa, igår var det inget vidare mysigt uterittsväder. Red cirka halvelva-halvtolv, Yagadue, ut med Lollo och General.
Det var någon minusgrad, det snöade mycket och blåste ordentligt så det kändes som man fick massa små nålar i ansiktet när det var som värst. Men det var rätt roligt i allafall ;)

Vi red på grusvägen (täckt av klibbig snö) mot OK. I ett av hyreshusen var det någon som flera gånger drog en persienn upp och ner så det skrällde. Någon som ville skrämma hästarna tro? De hoppade bara till lite grann första gången så det var lugnt. Vi red sedan runt mellan husen vid Kappells och tillbaka genom skogen och ridskolehästarnas sommarhage. Vi skrittade bara (till Generals besvikelse? Han verkade rätt pigg ;p).

När vi var hemma var mina ridtäckbyxor blöta igenom på knäna och mina ärmslut var genomblöta och trefingervantarna var blöta och tränset var jätteblött. Drygigt men allt torkar ju. Och jag putsade faktiskt ;)

Intressant läsning om täckning av hästar! Läsvärt för den som vill att hästen ska må bra :)


http://www.agria.se/agria/index.nsf/LinkFrameSet?ReadForm&url=http://www.agria.se/Agria/text.nsf/id/4267


http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=841443


http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=861904


http://www.agria.se/agria/index.nsf/LinkFrameSet?ReadForm&url=http://www.agria.se/Agria/text.nsf/id/4267


Red Yaga på ridbanan(...!) 7/3

Japp, det gjorde jag faktiskt. Trots att jag i princip lovat mig själv att inte rida henne på bana eller ridhus igen eftersom jag bara blir "deprimerad".

Men vi började med att rida uppför Nilssons backe. Där det planades ut fattade vi galopp, vänster tror jag. Yaga hade sin den där superlugna galoppen som det var längesedan jag kände. Vi saktade av och tog sedan några språng i den andra galoppen också. När vi skulle svänga in i skogen var det skidspår både rakt fram och till höger och till vänster så vi kunde inte fortsätta :/ Då skrittade vi ner igen. Travade och galopperade på banan. Mest på volt. Yaga blev hur seg somhelst på banan. Särskilt i de få skrittsteg vi tog. Galoppen var överdrivet lugn men hon rundade till sig rätt bra, jobbade med ryggen. Traven kändes bäst för i den kom vi framåt också.

Men imorgon blir det minsann äkta uteritt igen!

Här är Yaga, sommaren 2006:

image2

Dressyrlektion... 6/3

Ridlärare: Therese

Elever: Lisa-Charbi, Olivia-Malle, Birgitta-Saleta och jag-Lucky
(kanske ska fråga om jag får rida nån annan häst nästa vecka?)

Vi fick rida fram självständigt i skritt, trav och galopp fast i skritten skulle vi lägga in delar av framdelsvändningar. Det gick lite sådär, jag har aldrig varit bra på att rida dressyrrörelser. Det vill mest bli "mellandelsvändningar." Annars gick väl uppvärmningen ganska bra. Traven blev lite hastig men jag fick honom åtminstone att gå i ganska låg form (i allafall när jag såg i spegeln). Terese sa att jag skulle tänka lite bogen in för att få Lucky att jobba bättre med vänster bakben. Gick okej vid ett tillfälle i allafall. Försökte tänka på att inte rida med händerna. Och på att hålla dem stilla! Ibland ser det ut som man "guppar" med händerna jättemycket, särskilt när man rider lätt. Fast när jag jämför med andra så brukar de inte ha sina händer mer stilla än mig...

Efter uppvärmningen så red vi skänkelvikning. Vi vände upp några steg rakt på hörnlinjen (bägge sidor), vände sedan lite mot vägen och flyttade hästarna. Jag har svårt att fortsätta rida hästen i en bra form när man ska tänka på annat också. Men en gång fick vi till det bra och då "tappade vi inte bort" yttersidan heller.

Vet inte riktigt vad jag ska säga om lektionen. Jag tror inte jag lärde mig något precis. Men man blir ju alltid en knapp timmes ridvanare.

Nu ska jag äta frukost <3<3<3 Dagens absolut bästa mål! Sedan ska jag rida Yaga. Tro om vi ska våga vara på en ridbana idag? Neeeeej! Undrar om det finns någon att rida med :)

Barbackaritt 6/3

Ja, jag vågade mig upp barbacka på Yaga igen ;) Skrittade och travade ut med Elin och Pucken. Elin red också barbacka.

Vi red mot OK, på grusvägen, sedan runt Kappels och mellan husen (får man rida där eller inte? :S) och tillbaka genom skogen och sommarhagen. Mot OK tog vi trav en stund, pigg Yaga. Jobbigt att rida lätt ;) Vi travade även uppför Kappelsbacken (inte där man åker pulka men vägen liksom). Där blev det lätt sits istället, också lite jobbigt barbacka.

Jag har kommit på att "Nilssonhästarna" kan råka få stå inne sjutton timmar i sträck! Konstigt att jag inte sett några stallolater hos någon annan än Caesar (han väver). 

MysMadicken

Jag älskar den här bilden på Olivia och Madicken. De är så söta bägge två :) Bilden är från juni eller juli 2004

image1

Snöritt 5/3

Ja, lite snö var det i allafall :) Vitt på vägen och på träden i skogen. Red Yaga.

Vi skrittade bort till Örsjön och vände in där. Det är grusväg, nu snöväg, med skog på båda sidor. När det var plant så travade vi. Blev mycket trav på denna tur, pigg och ivrig trav. Vi red väl några kilometer på Örsjönvägen men jag är kass på att bedöma hur långt det är så jag vet inte hur många (kilometer) ;P Vi vände och skrittade tillbaka till stigen där man rider över till Speckstaberget.. Skrittade genom skogen och när vi var vid Specksta så travade vi upp till bommen. Fast lite lugn och behärskad trav, de hade tyvärr plogat=det var lite hårt. Sedan skrittade vi hem. Jag tror vi var ute i en timma och en kvart. Så härligt med sportlov, man behöver inte stressa ^^ (Även om det nu inte var någon jättelång tur.) Jag behövde inte mocka eller något för I-M hade haft morgonen och fixat åt sin häst(=Yaga)

Ja, det var dagens ridning! Hoppas på sällskap imorron men jag vet inte vilken tid jag kan rida så kan inte bestämma med någon i förväg. Har teori med en grupp imorgon 15.30 och rider lektion 17.30. Och på förmiddan ska jag följa med mamma ut med Tuva plus våra två bonushundar. Vi är hundvakt i två veckor åt två tollarpojkar. Eller en tollarherre på nio år och en tollarpojke på cirka 7-8 månader.

Första avtrillningen för i år... 4/3

Skrittade ut barbacka på Yaga med Nathalié och Northon idag. Nathalié var snäll och hjälpte mig upp på Yaga innan hon tog itu med att försöka ta sig upp på Northon. Man kan inte annat än beundra den ponnyns tålamod ;) En ängels tålamod. Det blev nämligen väldigt många upphoppningsförsök innan ryttaren var uppe (= Och Northon bara stod där, helt stilla med hängande tyglar.

När vi red förbi ridskolans utebana så mötte vi en minibuss. När den saktade in stannade Yaga. Jag drev på för att hon skulle gå framåt (hon brukar inte vara rädd för bilar ;P) men då backade hon in i Northon. Eftersom det tog stopp där bak hoppade hon fram istället och då hamnade jag till höger om ryggraden. Jag försökte dra stopp på Yaga, hon sprang iväg lite, fast inte fort. Samtidigt försökte jag återfå balansen men det var liksom svårt att göra samtidigt. Så fast jag försökte dra mig upprätt igen genom att ta tag i både täcke och man så slutade det med att jag slutligen hamnade nere på vägen och tappade hästen. Jag gjorde inte illa mig, landade på högra skinkan och baksidan av låret. Mjukaste kroppsdelen att landa på (= Kom fort upp och önskade att Yaga inte skulle springa hem. Det gjorde hon inte heller, hon stannade så jag kunde ta henne. Minibussföraren frågade hur det gick och om hästen var jätterädd för bilar. Jag sa att det gick bra och nej, hon är egentligen inte rädd för bilar. Borta vid busshållplatsen försökte jag sitta upp från räcket vid vägen men Yaga ville inte stå tillräckligt nära. Nathalié fick hoppa av och hjälpa mig upp en gång till. Northon stod snällt stilla så hon kunde hoppa upp från räcket (= Vi red in i skogen och tillbaka genom ridskolans sommar(vinter)hage. Inget mer "dramatiskt" hände på turen.

Det är mysigt att rida barbacka men jag hade nog suttit kvar om jag haft sadel ^^
 
Senast jag ramlade av var det också Yaga men det var i oktober förra året.

Hopplektion 3/3

Ridlärare: Therese

Elever: Lisa-Charbi, Josefin-Madness, Nathalié-Northon och jag-Lucky.


Vi hade en oxer mitt i manegen som vi vände rätt upp och hoppade. Mot oxerns sidor stod fyra hinder, hade inte oxern varit där hade de stått som i ett kryss.

Orkar inte skirva så detaljerat.. hmm..

Vi red fram. Lucky kändes pigg men när vi började hoppa fram var han för långsam. Det bättrade sig mot slutet. Vi tränade på lite halvkorta anridningar (för mig och Lucky kändes de ganska korta då jag är van vid att rida långa vägar). Vet inte hur högt vi hoppade men det gick ganska bra när jag väl var på väg åt rätt håll.

Therese sa i alllafall att vi är klara för omhoppning i år så det var ju positivt :)

Han är en snäll häst Lucky, det är synd att jag inte kan tycka om honom mer än jag gör.


Uteritt Specksta 3/3

Red ut med Sussi-Copper och Michaela-Casino. Jag red sist. När vi skulle trava och galoppera i Speckstabacken blev det väldigt trångt bakom Copper för han galopperade liksom mer uppåt än framåt, laddad. Som tur var blev han inte sur över att Yaga kom nära. Vi red förbi bommen och ända upp till toppen och skrittade sedan ner och hem. Vi var inte ute längre än cirka 45 minuter...

Härlig uteritt 2/3

Har Yaga tio dagar i sträck och detta var alltså tredje dagen.

Vi red ut Örsjön till Specksta. Så urmysigt med snön som kommit. Vi red rätt långt på Örsjönvägen. I allafall en bit bortanför stigen där man rider mot Specksta. Vi vände tillbaka sedan och tog den stigen.

En hel del trav och galopp, roligt. Mötte Teddy med vagnen och det var lite läskigt tyckte Yaga men det gick bra ändå.

När jag galopperade en bit på hemvägen blev Yaga stark, hon ville väl hem och äta intagsmaten. Vi var ute cirka en timme och en kvart, jag trodde det skulle bli längre! Menmen. Hade vi bara skrittat så kanske.

Lyxridning 2/3

Denna dag skulle det ju varit tävling men det blev icke så. Istället så åkte jag ut till Carezo med Margareta på förmiddagen. Iréne var där så vi red ut tillsammans, hon hade Dorett :)

Vi red Flöde, typ rakt fram hela tiden och det var fint av snön på vägen, särskilt där det inte var så mycket plogat. Dorett verkade rätt pigg ;) Carezo var någorlunda pigg. Åtminstone fattade han galopp innan jag hann ge honom galopphjälper. Han tyckte visst att han skulle börja springa direkt när Dorett gjorde det. Men han hade ju kunnat få vänta på min signal, tycker jag ;)

Vi var ute en timma, hade gärna varit ute längre. Galoppera mera mera :) Carezo var suris att borsta och fixa idag. När det gäller tränsning är han dock alltid snäll. Han sänker huvudet och gapar så det är hur oproblematiskt som helst.

Kallar denna ridning lyxridning eftersom jag inte behöver göra nåt annat än rida.


Uteritt-Lucky

Red ut med Stina och Lisa som red Guiness respektive Charbi. I ärlighetens namn var jag väl inte sådär jättesugen på att rida ut efter att redan varit ut en sväng i snöregnet. Men när vi red så var det riktigt mysigt! Inte så halt heller (=Jippi!). Vi red genom sommarhagen och svängde sedan genom skogen när vi red tillbaka. Nu var det riktiga snöflingor. Fast blöta var de förstås. Flingorna alltså.

Uteritt Yaga :)

Idag så promenerade jag till stallet i det slaskiga regn/snövädret. Mys eller kanske inte så mys. Pratade först med Hanna medan hon stod och mockade sin jobbiga box och sedan tog jag själv itu med mockningen. Måste spåna imorron! Packade säckarna och gjorde maten och hämtade sedan in den lilla hästen. Vi gosade inte så mycket idag utan jag gjorde iordning henne ganska snabbt, skulle träffa Lisa och Stina på ridskolan klockan tre för att rida vår "satsningsuteritt" :)

Vi red där vi ofta rider, vägen ovanför ridskolan bort till Kappelshagen och genom den travade vi. Men vi saktade av och pratade med Nina och ...deras hund (glömmer namnet jämt) när vi mötte dem. Sedan travade vi in i skogen och då hoppade Yaga till lite för det sprang en sådan fin, liksom ljusorange, räv inne bland träden. Vi fortsatte genom skogen bort till Myran och vände sedan runt. Red genom ridskolans sommarhage på väg tillbaka.

Det var egentligen riktigt otrevligt ridväder, regn och snö om vartannat, men jag hade trevligt ändå :) Bara lite frusen om benen i slutet av ridturen. Blev inte så jättelång tur, cirka 45 minuter. 

Uteritt-Yaga med Iréne & Copper :)

I hyfsat fina vädret red jag och Iréne ut på Yaga respektive Copper. Vi red först upp mellan privathagarna på ridskolan och förbi Albatross. Sedan red vi Specksta. Uppför första backen och sedan runt på en av stigarna som (jag tror) går till Örsjön. Vi skrittade bara och det var mysigt. Hästarna uppförde sig rätt bra tror jag :) Vi var väl ute cirka en timme.

torsdag 28/2

Ridlärare: Therese

Elever: Lisa-Charbi, Sofia-Canard, Birgitta-Pojken, Olivia-Malle och jag-Lucky


Denna ridlektion gick verkligen kasst. Jag har verkligen noll känsla för när det är rätt. Orkar inte skriva så detaljerat.

Vi red bakdelsvändningar. Försökte i allafall. De blev mycket mer volt tillbaka än bakdelsvändningar. Sedan gjorde vi volt tillbaka i skritt och trav och på väg ut mot spåret så skulle vi rida sluta. Jag kände inte om och när han formade sig runt innerskänkeln...usch vad kasst det gick. Var väl inte så optimistisk innan lektionen heller. Hade nog ingen bra dag...

RSS 2.0