Balanshoppning :D 26/5

Ridlärare:  Therese

Elever: Nathalié-Humlan, Josefin-Madness, Stina-Saleta, Lisa-Charbi, Ina-Afrodite och jag-Lucky


Idag så fick hästarna ett lätt pass som dock var lite hårdare för oss ryttare *s*. Vi började med uppvärming i skritt, trav och galopp. I treaven red vi lite skänkelvikning, i galoppen red vi en mycket kort bit (eller jag och Lucky gjorde den kort i allafall) förvänd galopp.

Sedan hoppade vi studs med fyra små saxar. Först hoppade vi som vanligt. Första gången kom jag in i väldigt dålig galopp så vi höll knappt på att ta oss över de små hindren. Blev bättre nästa gång.

Efter detta så gjorde vi knut på tyglarna och hoppade utan att hålla i tyglarna. Jag valde att hålla armarna rakt ut. Kändes som rakt ut i allafall. Det gick också bättre andra gången men första var inte katastrof (enligt mig). Sitsen var lite sämre första bara.

Sedan fick vi ta tyglarna men släppa stigbyglarna. Det var inga större problem. Kände mig hyfsat följsam. Vet inte om första eller andra gången var bäst.

Vi fick göra knut på tyglarna igen och hoppa utan både tyglar och stigbyglar. Jag måste säga att det kändes faktiskt inte så tokigt ändå. Visst att mantag kan vara bra att få ta när man inte har stöd av stigbyglar men.. Nej, kändes inte som några problem. Andra gången försökte jag blunda också men vågade inte riktigt. Blundade en bit över första, sedan tjuvkikade jag, blundade och tjuvkikade igen. Så helt trygg är jag väl inte. Vill kunna se :P Kanske jag vill med stigbygel- och tygelhoppning med?

Det roligaste: Vi kortade stiglädren till jockeyläder och kom två gånger på studsen. Det var lite obalanserat och så smått läskigt då jag kände det som att jag hade absolut minst kontroll under detta moment. Trots "fri" tygelanvändning. Andra gången så kom vi först långt ifrån, det blev trav emellan två av saxarna och allmänt oföljsamt. Tror dock inte att jag störde Lucky i munnen eller ryggen men kanske med min obalans åt sidorna :P

Efter hindren så snubblade han och det kändes ju lite lagom läskigt när jag satt där med knappt n¨ågon balans, jättekorta läder och framåtlutad till på köpet. Vi lyckades dock rätta till det men då råkade vi galoppera in i väggen, alltså med sidan då, inte rakt in. Blev obalans där med men sedan kunde jag pusta ut.

Efter detta så ställde vi alla upp oss på medellinjen för att han en typ av stafett. Vi skulle stå upp i lätt sits/jockeysits hela tiden tills alla hade hoppat och ställt upp sig på medellinjen igen. Vissa hästar var mindre lättstartade än andra.

Den sista övningen kändes en del i benen ;)

Vi avslutade med trav-lättridning utan stigbyglar =)

Hemmatävling 25/5

Jag funderade på att inte skriva något om denna tävling då den gick rätt så dåligt. Sedan insåg jag att det nog kan vara bra att skriva om misslyckade tävlingar också. En anledning till att jag har den här bloggen är ju att jag ska fundera på vad jag kan göra bättre i ridningen.

Jag tror att jag hade lite bristande koncentration igår. Vet inte riktigt varför. Ska försöka träna konditionen nu när jag *pepparpeppar* är fri från förkylningen.

I 0, 90 meter så hoppade vi fas 1 felfritt. Vi stannade på andra hindret i fas 2. Glömde jag att driva? Blev det för dålig väg? Vi red på igen och då hoppade han (Lucky) men jag hamnade något efter i språnget och (ve och fasa) jag tror jag gav honom ett litet ryck i munnen. Tror att det störde mig enormt mycket och var anledningen till att vi stannade två gånger på nästa hinder. Summa kardemumma: 0+ute, 9:a av 18. (Ingen placering då förstås).

I 1, 00 meter så hoppade vi 1 och 2 utan problem. På trean, en vit och orange oxer med en grind tvekade Lucky jättemycket (??????) så där blev språnget lite rakt upp, jag tror vi kom rätt nära hindret. Efter hindret tappade jag ena stigbygeln och Lucky började studsa så jag tappade balansen och blev tvungen att lägga en volt åt fel håll och korsa mitt spår. Vi hoppade fyran, målad "sten"mur utan problem. På femman kom vi för långt ifrån och då stannade Lucky. Sedan är det möjligt att jag fick hjärnspöken för han stannade igen. Så vi blev uteslutna där...

Tänker inte tänka så mycket på den här tävlingen, kanske lära något av mina misstag bara.

Hmm.. jag tror att jag kanske:

*slutade rida när jag tyckte vi var på väg att komma fel (tänk inte så mycket utan lite på att det går bra ändå)

*blev distraherad av "vänner och bekanta" (försök behålla fokus, de blir nog inte sura ;P)

*tappade självförtroende efter första stoppet/krånglet (glöm misstaget och låtsas att det inte har skett (men glöm inte hoppa hindret! :D))

*tänkte på att det var varmt

*tänkte på att jag inte kände mig tävlingsladdad

Nu är detta bara gissningar på vad det kan ha varit så det är inte ens säkert att det här stämmer *s*

Yaga fredag 23/5

Jag red faktiskt inte ut denna fredag. Istället red jag på banan med Matilda och Amir. Gjorde många övergångar. Vi red inte så länge, runt en halvtimme. Det gick inte bra men jag tyckte att hon gav efter lite grann i ryggen mot slutet. Eller kanske snarare gav efter i nacken så att hon förhoppningsvis började bära mig mer med ryggmusklerna.

Dressyr torsdag 22/5

Ridlärare: Therese

Elever: Några ;D Ina-Afrodite, Cecilia-Wernezia, Birgitta-Saleta, Sofia-Canard och jag-Lucky

Vi tränade tempoväxlingar och korta och länga stegen. Det vore lögn att påstå att det gick särskilt bra ;) Menmen... bättre lycka nästa dressyrlektion.

¨Dålig uppdatering...

Precis. Dålig uppdatering har det varit. Antagligen för att jag gruvat mig för att erkänna att jag inte vet hur man ska lägga upp videofilmer :P De flesta verkar ju ha någon slags länkning från Youtube men jag har inte orkat bli medlem där.. Men ingenting är väl för sent! :)


Tävlingsbilder (obs! dålig kvalitet, från film)

Kan ju lägga ut några bilder från i lördags i af ^^ Jag vet att jag har lovat film också, måste fråga mamma vad det var för något program hon installerade på sin dator :) Hinner nog snart (ikväll).

lastning:
image19

0, 90 meter+en anomyn tjej:
image21

1 meter:
image22

1 meter:
image23

Beta gräs?
image24

Nu är det tre dagar kvar till nästa tävling!

skillnader mellan ryttare och vanligt folk. Fyll på? =D =D

*vill gärna vara nollor och gärna dubbelnollor dessutom
*
*
*
*

Nedräkning till nästa tävling

Ja, jag kanske ska börja med den nu? Är ju tävling här hemma i helgen.

Fyra dagar kvar

Haha, jag är alls inte lika laddad inför denna tävling. Får se hur det känns på söndag. Jag vill så gärna bli placerad.

Återkommer med filmen från i lördags. Tyvärr inte så bra zoom på kameran men kan vara roligt ändå :)

Hoppning 19/5: Tävlingshinder

Ridlärare: Therese

Elever: Nathalié-Northon, Kia-Good as Gold, Josefin-Harald, Stina-Saleta, Lisa-Charbi, Ina-Afrodite och jag-Lucky

Denna lektion fick vi träna på att hoppa tävlingshindren. Jag har aldrig hoppat dem förut så det var rätt roligt. Blev lite bråttom innan lektionen bara, fick göra i ordning Lucky på tio minuter och han hade legat i boxen. Svansen fick lov att vara spånig. Hästen lider ju knappast av det även om det ger lite slarvigt intryck.

Jag orkar inte redogöra för hela lektionen men dessa hinder hoppade vi fram på: 

Vågplank: Var inte ett dugg läskigt. Vanligt hinder tyckte Lucky.
Kulvert: Nemas problemas, hoppade tveklöst.
Panoramalådor: Inga problem det heller.

Sedan satte vi ihop till en bana med tio hinder, varav fyra var tävlingshinder och ett träningsmuren. Vi började med cirka 70 cm?

Innan muren tvekade/vinglade Lucky faktiskt men med lite parering så hoppade han. Mur har vi sällan hoppat men det gick bra förra året. De vanliga hindren gick bra men det stod en läskig sockerbit vid ett ;D 

Kulverten gick bra nu med, likaså panoramalådorna och vågplanket. Efter panoramalådorna skulle vi hoppa den röda sibyllagrinden och där fick vi faktiskt ett stopp. Det hindret hade han ju inte sett någon annan häst hoppa och alla kompisar var långt åt andra hållet... Nåväl, vi red på igen och han hoppade.

Vi fick hoppa en kortare (tiden rann iväg) version av banan sedan. Cirka 90 cm. Då hoppade vi kulverten från andra hållet. Där så var den trasig i botten, ett svart hål. Fick stopp två gånger. Efter det så sa jag i anridningen: Nu kommer vi att hoppa och det gjorde vi :) Fint språng. Visserligen hade vi infångare i form av häst på ena sidan men jag tror ändå att det hjälpte att jag sa det :)

Vi fick även ett stopp på sibyllagrinden här med men jag red dåligt mot den. Vi var inte riktigt igång.

Jag vet inte om Lucky är tittig eller inte. Muren kikade han lite på men hoppade när jag sa att vi skulle det. Innan mig så hade två i gruppen haft problem med sibylla respektive kulverten så det kan ha varit omedvetna hjärnspöken från min sida.

Hursomhelst hoppas jag att vi fixar att ta oss över alla hinder på söndag. ^^ Vet ju inte vilka som ska vara med men det återstår att se :)  

Yaga söndag 18 maj Uteritt

Denna söndag var jag ganska trött efter tävlingen dagen innan. Blev en lugn uteritt upp i skogen med lilla hästen. Slarvigt borstad var hon också ;)

Yaga skrittade på som tusan, långa och snabba steg. Efter ett tag insåg jag att hon trodde vi skulle rida och äta gräs :D Vi gick ju åt det hållet hon fått äta gräs ett par gånger förut. När vi red förbi där gick det plötsligt långsammare :P

Jag hade inte tid att vara ute så länge men vi stannade väl.. fem-tio minuter så hon inte skulle bli alltför ledsen. Yaga vill ha färskt gräs nuuuu! I massor!!

Skritt- och travtur var det. Lite kortare eftersom mamma fyllde år.

Tävlingsdagen!

Japp, nu är denna hett efterlängtadfe tävlingsdag över.

Började igår kväll med att putsa träns och duscha häst. Det senare hade lite mer karaktär av vattenkrig än vanlig dusch, jag var lika blöt som hästen när han äntligen var klar ;)

Flätade manen och svansen så de skulle vara lockiga och fina idag :)

Klev upp 05.20 imorse. Åt massa frukost, klädde på mig och åkte med Lisa och hennes moppe till stallet. Vi fodrade Canard och Lucky, till de andra hästarnas missnöje. Vi hade nämligen inte tid att mata alla.

Plockade ihop saker, lindade Luckys ben och packade in i bilen. Vid sju minuter i sju lastade jag. Jag glömde bort att säga till innan jag lastade :O (därför kanske jag inte borde blivit så irriterad på att ingen stängde när Lucky gått in ;)

Klockan 06.57 rullade vi iväg mot Björknäs och vi var framme vid 07.40. Visade vaccinationsintyg och fick åka och lasta ur utanför uppstallningsplatsen. Fixade lite med Lucky, tog ur flätorna och så. Lockig och fin blev han J

Sedan gick jag och Lisa banan, fast mest jag eftersom det var jag som skulle rida.


Lucky var mycket spänd när jag red fram men det blev bättre och bättre. Jag hade ingen hjälp på framhoppningen och det kändes lite... svårt. Eller svårt att veta vad jag gjorde fel när sprången blev så konstiga +att han stannade en gång. Hoppade inte många språng, fick ett par okej och sedan tyckte jag det räckte. Ville inte riskera att få sämre språng innan själva tävlandet.


Inne på banan gick det segt. Lucky var spänd och bjöd inte framåt. Första hindret kändes det som han skulle stanna innan, eller landa mitt i, men han hoppade över med ett nödrop. De närmaste hindren blev det också lite tokigt med men vi fick bättre flyt ju längre in i banan vi kom. Efter de åtta fas 1-hindren gick de fyra i fas 2 av bara farten. Vi blev alltså dubbelnolla! =) Tyvärr blev tiden rätt långsam, det berodde på att jag red längre vägar än jag först tänkt. Tog stora vägar för att behålla framåtbjudningen (störa Lucky mindre). Jag slutade som tolva av 36 starter i klassen. Om jag räknar med de uteslutna ekipagen så kom vi alltså som sista ekipage av första tredjedelen (av de startande). Det var nio eller tio stycken som blev placerade. Sofia kom sexa med Canard =D


I 1 meter fick jag hjälp av Karin S på framhoppningen. Det gick inte jättebra nu heller, men jätteskönt att få lite feedback. Lucky hoppade fint men lite tidigt.


På banan klarade vi hinder 1 utan problem, tvåan hoppade vi av lite tidigt och vi fick fem och ett halvt galoppsprång mellan det hindret och trean (linje). Lucky fick inte plats att hoppa upp på trean så han stannade. Pilotens fel ;) Nåja, bara att bita i det sura äpplet och rida på igen. Hoppade trean, svängde till fyran, tvåkombination, riktigt fräsch galopp (jämfört med i 0, 90 m), hoppade 4a, två galoppsprång, 4b. Svängde runt till femman och... hmm... ja, hoppade i alla fall sexan, sjuan och åttan också med nema problemas :)


Lite besviken över stoppet men ändå nöjd med dagen. Det var första gången som jag dubbelnollar (även om jag räknar in klubbhoppning). Första gången jag fick hoppa två faser med Lucky dessutom. Luckys tredje "åka iväg-tävling" och den första för i år. Vi har inte så mycket rutin med mina mått mätt ;)


Lucky var så duktig idag, bara lite stökig ett tag när vi gjorde i ordning honom för första klassen.


När vi skulle åka hem stod han precis nedanför transportluckan/rampen och glodde. Pappa fick skaka på en låda med krafftfoder för att han skulle gå in ;) Vi hade inte bråttom så jag blev inte stressad över att han inte gick in på en gång.


Härligt att släppa ut Canard och Lucky till kompisarna i hagen när vi var hemma igen!


Nästa vecka tävlar vi hemma! Inte så många starter då men det ska bli roligt ändå. Kanske Lucky kan coola ner lite där?


Han är ju knappast vild och galen men han var som sagt rätt spänd idag! I alla fall i början.


Förhoppningsvis kommer video från tävlingen inom kort!


Ska jag våga visa upp? ;p


en dag kvar...

Precis, bara en dag kvar...

Har lite att göra idag med andra ord! :)

Dressyrlektion med Lucky torsdag 15/5

Ridlärare: Therese

Elever: Birgitta-Saleta, Lisa-Charbi, Cecilia-Wernezia, Frida-Jack, Sofia-Canard och jag-Lucky


Vi red hela lektionen gemensamt idag, annars brukar vi ju få rida fram självständigt. Efter att ha skrittat på långa tyglar en stund så skrittade vi längs fyrkanten och gjorde tiometersvolter i varje hörn. Jag hade ett långt spö och tror att jag snuddade Lucky på bakdelen då och då helt oavsiktligt, för han spände till sig ibland. Lade ifrån mig spöet så behövde jag inte mer bekymra mig om det J


Det var lite svårt att forma Lucky i volterna, fick ha en bestämd innerskänkel samt leda lite med innertygeln för att få med honom runt.


I traven var det ännu lite svårare men jag var lugn idag så det blev ändå bättre allt eftersom. Ibland blir jag lite stressad när det inte går bra och när jag då gör allt för att det ska bli bättre blir det lätt milt kaos. Bättre att ta det lugnt och känna efter. Började redan i stallet med att vara lugn. Lucky har haft en del emot att jag borstar honom på sistone så det har inte varit någon trevlig upplevelse (förra veckan fick jag hans vevande framhov i ryggen ;P). Började därför med svansen och sedan strök jag händerna över hela hans kropp (minus huvudet). Efter det borstade jag mest bara där sadeln ska ligga. Vill ju inte bli för mycket ovän precis innan tävlingen. Undrar hur det går att duscha imorgon bara? ;) Det är lääääskigt tycker Lucky.


Vi fortsatte med galopp, red på spåret och stora volter. Lucky höll sig faktiskt i rätt galopp större delen av tiden. Jag tyckte att jag hittade ganska fint läge också, åtminstone till och från.


Sedan travade vi och gjorde hörnvolterna igen. På ena långsidan skulle vi rida öppna och jag lyckades några steg ett par gånger men det var svårt.


På andra långsidan skulle vi rida förlängda steg. Lucky längde inte så mycket men med lite övertalning från min sida sträckte han ut lite grann.


Denna lektion kändes ganska trevlig trots att det inte gick så bra med öppnan. Antagligen för att jag helt enkelt såg till att vara lugn, känna efter och inte bråka något med hästen.


2 dagar kvar

2 dagar kvar

handlat lite :)

Var nere en snabbis på Klöver under lunchen och köpte man- och svansspray och en lädergrimma. Har som kommit på att jag inte vill ta risken att hästen skadar sig för att han har en grimma som inte lika lätt går sönder...

Haha, vi ryttare vill hellre ha saker som lätt går sönder än som till varje pris håller. Fast det beror ju på att vi är måna om hästarna, som får stå ut med så mycket ändå på grund av oss.

Naturligtvis köpte jag den grimman som kostade 159 kronor istället för den som kostade 339, trots att den senare var finare ;) Detta trots att jag bestämt mig för att jag snart kommer ha ett jobb. När jag väl fått jobb så kommer det förhoppningsvis inte bara bli utgifter i kassaboken (vilken jag för övrigt slutat skriva i :P)

Nedräkningen till Kramfors

3 dagar kvar!

Nu går det undan!

Måndagens hopplektion (12 maj 2008)

Ridlärare: Therese

Elever: Lisa-Charbi, Josefin-Madness, Stina-Saleta, Ina-Afrodite, Nathalié-Northon och jag-Lucky


Hmm, ska man kalla det generalrepetition? Kanske inte för det gick inte jättebra... :P Ändå känner jag mig inte orolig inför lördag. Det är ute och vi kan ha bättre galopp och måste förhoppningsvis inte bryta av till trav hela tiden.

Vi red en cirka 10-15 metersvolt vid c. Där var det travbommar som låg över medellinjen. Tre bommar, varav den mittersta var upphöjd.

Sedan var det fem och en halvan (travbom, kryss, galoppsprång, oxer). Den låg efter läktarlångsidan. 

Vid A lade vi galoppvolt tjugo meter och där var det galoppbommar, tre stycken.

Nästa långsida hade vi tre galoppbommar + räcke.

Travvolten kändes jättebesvärlig för jag tyckte det var så kort mellan bommarna. Jag ville få Lucky att sträcka ut ännu mer men det fungerade ju inte riktigt. Sedan så har jag väl fått ett psykiskt problem med upphöjda bommar då jag aldrig får Lucky att lyfta ordentligt på benen över dem... Får ta och bli ändring på det!

Galoppbommarna var svåra i vänstervarvet för Lucky gled ut så mycket och jag fattad einte hur det gick till. Galopperade över den första, hamnade lite längre ut på den andra och sedan helt utanför den tredje? Varenda gång försökte jag få med mig hästen runt genom att dra i innertygeln fast jag vet att det inte hjälper. Jag antar att jag vill att det ska hjälpa :P Livet vore enkelt då.

Jag får komma ihåg att det är sträckt yttertygel som gäller, eventuellt leda framåt-åt sidan (absolut inte bakåt!) med innertygeln. Och så har jag ju faktiskt skänklar! Skänklar som duger hur bra somhelst bara jag kommer ihåg att jag faktiskt har dem. Dessutom har jag ju en blick som styr min vikt som i sin tur styr pållen.... DEN ska jag definitivt använda. Kan ju använda den till att balansera av också. Vikten alltså.

Fem och en halvan gick okej bra, vi kom väl in i lite för dålig trav bara. Vi hoppade inte speciellt högt, vet inte vad det kan ha varit för höjd. Efter oxern fick vi emellertid lite vinglig väg då jag direkt i landningen tittar ner för att se så att vi har rätt galopp. Egentligen tror jag att jag fixar att enbart känna vilken galopp det är men jag litar inte riktigt på mig själv när det gäller det. 

På räcket, eller snarare bommarna innan räcket kom vi lite tokigt en gång. Över hindret kom vi åtminstone... Blev bättre än annan gång.

Under framridningen hittade jag ingen bra form direkt men jag ansträngde mig heller inte jättemycket då jag lyckats dra på mig någon infektion... Kanske ska kalla det smygförkylning. Liiiiiiiiite känning i halsen, lätt hosta då och då och lite trötthet. Förhoppningsvis är det på väg bort nu. Käkat vitlök (fast inte idag, jag lessnade på att gå omkring och lukta vitlök) och blåbär och c-vitamin. Det ska visst vara bra.

Vill vara i toppform på lördag! Jag hade ju till och med joggat tre gånger för att få upp koncentrationsförmågan till tävlingen (god kondition=god koncentrationsförmåga) men jag vill inte jogga om jag har minsta lilla förkylningskänning...

Nu ska jag sova, och fortsätta ladda inför lördag!

fick uppstallning ändå

Nu hade en spilta blivit ledig till Lucky! Är nog skönare för honom att få stå i en sådan än att stå i transporten. Det otrevliga är att det blir 150 kronor extra för mig ;)

Ändå bra (=

Längtar till tävling..

4 dagar kvar!

Iiiiiiih!

Startlistor!!!!!!!!

Nu är startlistorna uppe inför helgen!

I 0, 90 meter startar jag som 30. Det är 41 starter i klassen enligt nuvarande startlista. I avdelning A alltså, var ytterligare några i avdelning B.

I 1, 00 meter startar jag 8. I den klassen är det enligt startlistan 50 starter i avdelning A.

Vad det ska bli roligt!!!!!

Hoppas jag kommer ihåg hur man gör bara, är ju fortfarande nybörjare på tävling (bortsett från klubbtävling).

Hm... visar vaccinationsintyg innan man lastar ur, antingen till parkeringsvakt eller sekretariat. Visar ryttarlicens och grönt kort i sekretariatet.

Fick ingen stallplats så den stackars hästen får stå i transporten (men det är han duktig på :). Hoppas bara att det inte blir alltför varmt eller mycket regnigt eller blåsigt. Vill inte frysa men jag vill inte att det ska bli för varmt i transporten heller!

Ja, man ska väl gå banan också. Jag går gärna en tre-fyra gånger ;) Rida fram när det är lagom många ekipage kvar.

Aja, lite till hinner jag fundera för det är fortfarande fem dagar kvar.

Uteritt i hagen 11/5

Red ut med prinsessan Yaga :) Jag var rätt trött så vi tog en lugn tur. Vi red i ridskolehästarnas sommarhage. (Den är stor.) Skrittade och travade och galopperade i lugnt tempo och inte jättemycket. När vi red ut från hagen stannade vi och jag satt av och Yaga fick beta en liten stund (10 minuter). Så mumsigt så tyckte hon att det var. Det verkade åtminstone så då hon tuggade hetsigare och hetsigare ;)

Efter det satt jag upp och vi skrittade hem till stallet. Var ute i drygt 50 minuter tror jag.


En mycket positiv Carezo söndag 11/5

Åkte ut till Carezo med Margaretha.

Hälsade först på Dorett i hagen och vi kliade varandra en kort stund. Hon är så söt :) Sedan gick jag fram till Carezo och väntade på att han skulle vända rumpan till men det gjorde han inte. Då strök jag han lite på bogen och väntade på att han skulle kasta upp huvudet och lägga öronen bakåt men det gjorde han inte heller. Ovanligt glad häst denna dag.

Kunde borsta utan att han började vifta med något framben. Det kan ha att göra med att han slutat fälla. Det är nog troligt tillochmed. Väldigt trevligt att hålla på med Carezo när han är nöjd i allafall. Väldigt trevligt att slippa få ett kilo hästhår i munnen också för den delen...

Red i skogen med Gunn och Dorett. Vi gick ner i ån en stund och plaskade lite. Fast ingen av hästarna plaskade sådär hejvilt som hästar brukar göra ibland. Sedan travade vi lite grann och tog en lite friare galopp uppför en backe. Hästarna fick sträcka ut lite grann och det tyckte de nog var roligt. De kan förstås springa själva i hagen också men jag tror änd¨å det är bra för dem att få springa lite friare även ibland när man rider.

Det var en rolig ridtur. Extra rolig eftersom Carezo var så positiv både vid bortstning och ridning!

Endast 5 dagar kvar till tävling!!

5 dagar kvar...

Bäst att verkligen börja förbereda! jag vill att startlistorna ska komma upp! :)

Mindre än en vecka till tävling!

6 dagar kvar...

Uteritt lördag 10 maj 2008

Red ut på Lucky med Stina-Saleta och Lisa-Charbi. Det blev en något stressad uteritt då jag hade bråttom och vi inte hade någon nyckel till sadelkammaren... Vi lyckades få mycket tveksamma hästar att trava och galoppera några steg/språng uppför Speckstabacken, annars gick ridturen i seeeg skritt. Urtråkigt när hästarna inte vill vara med...

Åkte sedan till Dannero och tittade på trav. Vann 50 kronor på kallblodstravaren Ymse (jag är nybörjare på att spela på trav så jag spelade med väldigt låga insatser) men spelade bort 20 på en annan häst. Gick i allafall 30 kronor plus ;)

nedräkning till tävling i Kramfors

Sju dagar kvar...

Ryttarmeddelande uppe :)

Nu har ryttarmeddelandet kommit upp och det är rätt många starter :O (Inte för att jag vet vad som brukar vara normalt :D) 41 starter i 90 och 52 i en meter! tror jag det var i allafall och på den här datorn går det inte att kolla på sådana där dokument, jag har nämligen lyckats göra nån konstig inställning -.-

Fortfarannde åtta dagar kvar...

solritt fredag 9 maj 2008

Idag red jag Yagadue. Vi skrittade mest, tog lite trav och ännu mindre galopp. Ingen av oss hade särskilt mycket ork när det var så varmt (och skönt). Vi red Örsjön, genom skogen till Specksta. Sedan red vi över stora vägen och upp förbi Bäckströms och Albatross och bort till busshållplatsen. Där satt jag av och knäppte fast grimskaftet (som jag hade med mig) i nosgrimman och tog av bettet och tyglarna. Så smidigt när bettet sitter i hakar! Så gick vi ovanför busshållplatsen runt en halvtimme. Yaga fick beta alltså :) Mumsigt. Sedan satte jag fast bettet igen, satt upp och red tillbaka till stallet.

Sammanlagt var vi väl ute två timmar kanske.


nedräkningen fortsätter (tävling i kramfors)

Åtta dagar kvar...

Längtar till startlistorna kommer upp!

Ridlektion 8 maj: Parázs

Ridlärare: Ingela

Elever: Frida-Jack, Lisa-Charbi, Birgitta-Saleta, Sofia-Canard, Cecilia-Wernezia och jag-Parázs


Idag red vi för Ingela och det var nog därför jag inte var uppskriven på Lucky. Till Terese har jag ju sagt att jag vill rida Lucky eftersom vi ska tävla snart men det är ju inte säkert att Ingela vet att jag har sagt. Huvudsaken är att jag får hoppa Lucky nästa vecka så vi får lite mer träning ihop innan tävlingen.

Vi red fram lite självständigt och jag måste säga att Parázs kändes vääääldigt seg. Tydligen var det inte direkt seghet utan hon behövde helt enkelt gå så långsamt för att koordinera sig. Det kändes i allafall konstigt. Tror hon har en fjärdedel av Luckys steglängd...

I skritten gick hon i form ibland, i traven nästan ingenting. Hur kan det se så enkelt ut när andra rider henne?? Att galoppera var nästan omöjligt. Hon gjorde en ansats till att börja galoppera men sedan fortsatte hon i trav i allafall. I uppvärmningen lyckades vi som mest hålla galoppen en långsida (tror jag) och när vi jobbade lite mer högst en halv volt (tjugometersvolt). Så fort jag tog minsta lilla i innertygeln bröt hon av.

Att flytta skänkelvikning var också jättesvårt. Det enda som gick bra var väl när vi red bogen in på slutet. Fick till två fina bogen in.

Var inte så jätterolig lektion och det beror enbart på att jag tyckte Parázs var så svår. Hon kändes inte alls lika svår när hon var ny! (Eller, då gick hon åtminstone framåt...) Så blir man ju lite besviken när det oftast ser lätt ut när andra rider henne. Jag har ridit så länge nu och man blir liksom aldrig bättre -.-

När jag skulle göra i ordning Parázs innan lektionen var jag lite misstänksam då jag sett henne hugga tänderna i en person och vara allmänt superarg på de flesta. I allafall så pratade jag lite med henne och hon verkade lugn och snäll så jag tog första borsttaget. Då fick jag plötsligt en hästgap som var minst lika stort som ett krokodilgap mitt framför ansiktet. Hon lyckades inte ta någon smakbit men jag kan ju säga att hon halvt skrämde ihjäl mig. Kom så plötsligt ;P

Jag ville inte bli uppäten, jag har fortfarande kvar blåmärke på ryggen sedan Lucky i måndags började slå med sin framhov när jag satt på huk och borstade frambenet.

Vet inte vad jag ska ta med mig från den här lektionen. Vet faktiskt inte...

Jag blir "tokig" på "alla" som tjatar om att jag ska ha sporrar. Jag tycker faktiskt inte att sporrar gör någon skillnad när jag rider. Visst, man kanske kan ge mer finkänsliga hjälper men jag känner inte var jag har sporrarna och då kan jag ju inte det...

Säger man det till ridlärarna säger de bara att man ska träna på att rida med dem (sporrarna)... ;P

nedräkning

Nio dagar kvar...

Carezo tisdag 6/5 2008

Åkte ut till Carezo som inte var sådär överdrivet glad över att träffa mig. Han vet nog att se mig = arbete. Det är lite synd att det blir så menmen...

Skrittade först ner mot skogen (med Gunn och Dorett) men där var det för isigt så vi fick rida längs vägen en bit och över..hmm.. lägdan eller vad man ska kalla det och sedan red vi på banan. Jag tyckte Carezo gnisslade tänder ibland och det känns lite oroväckande. Tandagnisslan brukar väl oftast komma utav smärta? Eller är det bara det att det är vanligt att de gnisslar tänder när de känner smärta?

Hursomhelst så red vi lite serpentiner och volter och så, flyttade bakdelen lite utanför voltspåret och det gick ganska bra. Var lite si och så med formen, han gick i fin form några steg och slog sedan upp huvudet och sänkte ryggen. Fick börja om från början varje gång och just igår hade jag lite mindre tålamod tror jag och orkade inte anstränga mig supermycket. Men det var inte så att jag började rida oschysst. Jag bara red... "lite mindre".

Tål emellertid att sägas att i vänstergaloppen gick han i rund fin form och "höll ihop" i nästan ett varv på ridbanan. Han har ju en av världshistoriens mjukaste galopper också och den blir extra mjuk när han jobbar rätt. Den går lätt att sitta i även när han är som en hängmatta men det känns ju inte sådär jättebra då det inte är bra för honom...

Vänstergaloppen definitivt höjdpunkten för dagen.

hopplektion måndag 5/5

Ridlärare: Therese

Elever: Lisa-Charbi, Stina-Saleta, Ina-Afrodite och jag-Lucky


Vi var på utebanan :) Denna lektion hoppade jag Lucky för första gången på sex veckor. I framridningen var han lite.. hmm.. När jag försökte få honom att jobba i skritten genom att rida på en volt och flytaa ut bakdelen började han trava hela tiden. Nog hans försök att komma undan med bekvämare/lättare arbete. Var lite svårt att hinna fånga upp innan han gav sig iväg så det blev några ofrivilliga övergångar. Till och från lyckades vi i allafall få fin form. Försöker verkligen tänka på att inte använda händerna, jag vet att de inte har någon betydelse (i såfall väldigt liten) för hästens form och ändå... Fast jag tror faktiskt inte att jag hör till de som är allra värst på att greja med händerna ;) Måste komma ihåg att våga säga till när det ser ut som någon rider för mycket framifrån. Det är ju inte alltid man märker det själv.

Vi hoppade fram ett par gånger på ett räcke och ett par gånger på en oxer. Nemas problemas men jag räknade fel en gång när vi skulle räkna de tre sista galoppsprången. Började räkna ett språng för sent.

Vi hoppade en liten bana med ganska låga hinder cirka 60-70? cm.


image17
först långa vägar, sedan kortare

image18
Ursäkta om bilderna blev stora :P

När vi red långa vägar blev de lite väl långa för mig, mest på grund av att jag inte kom ihåg vägen ordentligt. Är så mycket lättare när man gått banan till fots :) Landade i fel galopp här och där men över hindren kom vi trots vingliga vägar och lite för långa galoppsprång i svängarna (svårt att vända).

Andra rundan, när vi red de korta vägarna gick det lite bättre för då kunde jag vägen (var ju i princip samma bara att vi skulle hålla oss innanför hindren). Vi råkade landa i fel galopp efter första hindret och tog lite för lång tid på oss att rätta men resten av banan gick rätt bra.

Svängen till fyran gick nog bäst. Där fick jag honom att hålla ihop i galoppen och därmed blev det lätt att svänga och vi vara raka mot hindret flera galoppsprång innan upphoppet.


Det här var ju lite omhoppningsträning så nu vet jag hur jag ska rida för att vi ska bli placerade i Kramfors ;) haha. Nej, kanske inte, men jag ska försöka rida så snyggt, bra och schysst som möjligt =) (+hoppas på det bästa förstås!)

Hade råkat skriva att Stina red Partilla här uppe.. Det var Partilla jag såg i huvudet också. Är man månntro lite förvirrad?


Nedräkning

Hinner inte uppdatera om senaste ridpassen nu men jag hinner skriva att det är nedräkning till tävlingen i Kramfors!

10 dagar kvar...


Yagadue söndag 4/5

Även idag blev det en lugn uteritt med Yaga. Faktum är att vi bara skrittade. Dels var jag trött efter jouren och hon har tydligen lösa bakskor. Hon ska skos om på fredag.

Det var fint väder men eftersom det blåste en del frös jag lite utan jacka. Yaga frös nog inte :)

Inga konstigheter idag, vi red i skogen och ridskolans sommarhage cirka 50 minuter.


Jourridning söndag 4/5

Idag hade jag stalljour på ridskolan, tillsammans med Kia, Lisa (T) och Frida. Det gick bra :)

Jag bestämde mig för att stanna och rida också. Kunde välja mellan hmm.. Humlan, Lucky, Molly, Vialli, River och Charbi tror jag. Jag tyckte att jag lika gärna kunde rida Lucky annars hade jag nog valt Molly ^^ Hon är ju en såndär liten häst som jag gillar.

Red väl cirka en halvtimme. På utebanan. Var jättehoppsugen men man får inte hoppa när man rider för jouren. Inte ens över dressyrstaket... Stod kvar sedan igår och jag var sugen på att hoppa det :P

Imorgon blir det hopp i allafall! (Bara för det har vi säkert markarbete ;))

Klubbdressyr lördag 3/5

Japp, jag var faktiskt med på klubbdressyren, red Lätt C:1, det nya programmet. Hade Lucky.

Jag red fram ganska länge för att försöka hitta ett lite avspänt läge. Tänkte på att rida mycket med skänklarna och försöka använda händerna så lite som möjligt. Efter ett tag så fick Lucky hyfsat fin form. Han gick kvar i den fast jag satte mig ner i traven och fast jag skumpade som bara den ;)

Jag red programmet på 157(?) poäng, 58, 15 % och det är helt okej för mig. Lucky var ganska avspänd, det var väl formen och vägarna som blev lite tokiga ibland.

Kom i allafall på delad andraplats av nio starter :)

Längtar till 17 maj!! Anmälde mig i torsdags, ska hoppa 90 och 1 meter :)

Yagadue fredag 2/5

Tog en lugn uteritt med en seg Yagadue. Vi red Specksta. Mest skritt men vi tog en låååååångsam galopp och lite trav. Hon ville bara skritta :P

Ca 50 min

Dressyrlektion torsdag 1/5

Ridlärare: Therese

Elever: Birgitta-Saleta, Sofia-Canard och jag-Lucky


Red på utebanan, finally!! Vi red mycket på volter och vi gjorde en del övergångar.
Det gick ganska bra, Lucky hade inte gått på drygt en vecka men var ändå rätt avslappnad.
Dumt att skriva två dagar efteråt, man kommer liksom inte ihåg så bra då :P
Var ganska okej lektion.

Uteritt River torsdag 1/5

I torsdags red jag ut tillsammans med mamma och Anna G. Anna red Cayenne, mamma Humlan och jag River.

Vi red mot Sälsten, skrittade mest men lite trav och galopp tog vi också. River var ganska pigg, jag var bara så rädd att hon skulle få ont i något ben utan att jag märkte det (hon har varit halt till och från).

Vi var ute... jag vet inte hur länge, ett tag.

Rätt roligt. Fint väder :)

RSS 2.0